Biology Questions and Answers – Viral Diseases in Animals

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Viral Diseases in Animals”.

1. Which of the following is not a reason for animal disease?
a) Genetic diseases
b) Deficiency diseases
c) Environmental discomforts
d) Hygiene and cleanliness
View Answer

Answer: d
Explanation: Animal disease is a state of discomfort associated with disturbed or abnormal functioning of animal body due to genetic diseases, defective nutrition or deficiency diseases, unsuitable discomforts and attack of pathogens.
advertisement

2. Which of the following steps should not be done for the prevention of infectious diseases?
a) Proper disposal of dead infected animals
b) Disinfection of the animal house
c) Freedom of infected animals
d) Vaccination of animals against major diseases
View Answer

Answer: c
Explanation: For preventing the spread of infectious diseases, care should be taken about the isolation of infected animals, disinfection of animal house, Vaccination of animals against all major diseases, Proper disposal of dead infected animals and all contaminated articles.

3. Which of the following virus causes Foot and Mouth disease?
a) Coxsackievirus
b) Cowpox virus
c) Retrovirus
d) Reovirus
View Answer

Answer: a
Explanation: Foot and Mouth disease is caused by Coxsackievirus. It affects cattle, sheep, goats, pigs and other ruminants. Common strains found in India are A, O and C. The disease is extremely contagious.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a characteristic symptom of Foot and Mouth disease?
a) An eruption of vesicles over the lips
b) Fever
c) Increase in appetite
d) Lameness
View Answer

Answer: c
Explanation: Foot and Mouth disease is characterised by the eruption of vesicles over the lips, inside buccal cavity and pharynx, over legs, feet, udder and even teats. The animal runs a fever. There is loss of appetite but dribbling of saliva is present. Lameness occurs.

5. Cowpox is caused by cowpox virus.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cowpox is a mild self-limiting eruptive skin disease of cows caused by cowpox virus. The eruption is confined to udder and teats. Inoculum from cowpox lesions was used by Jenner in 1796 as a vaccine against smallpox.
advertisement

6. Which of the following diseases can spread to humans while milking?
a) Foot and Mouth disease
b) Small Pox
c) Ranikhet
d) Cowpox
View Answer

Answer: d
Explanation: Cowpox spreads to humans accidentally while milking infected animals. Lesions appear on fingers, rupture and spread to hands but heal without scarring. Local oedema with and without mild fever may also occur.

7. Which of the following is the highly contagious viral disease of cattle?
a) Foot and Mouth disease
b) Rinderpest
c) Cowpox
d) Ranikhet
View Answer

Answer: b
Explanation: Rinderpest is a highly contagious disease of cattle, buffaloes, sheep, goat, etc. which is caused by Morbillivirus having ssRNA. The sick animal can be treated with an injection of sulfamethazine sodium.
advertisement

8. Which of the following is not a method by which Rinderpest is spread amongst cattle?
a) Contact
b) Contaminated feed
c) Flies
d) Clean water
View Answer

Answer: d
Explanation: Rinderpest spreads through contact, contaminated feed and water, workers and their clothes, equipment and flies. The virus occurs in all body fluids and secretions of infected animals even before the appearance of clinical symptoms.

9. Which of the following is not a symptom of Rinderpest?
a) Dysentery
b) Fever
c) Congestion
d) Blue urine
View Answer

Answer: d
Explanation: Symptoms of Rinderpest include fever, dysentery or constipation with blood laced hard faeces, ocular and nasal discharges, anorexia, leukopenia followed by diarrhoea or loose motions with an offensive odour.
advertisement

10. Prophylaxis was initiated in India in 1954 and has effectively controlled rinderpest.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Prophylaxis includes vaccination which was initiated in India in 1954 and has effectively controlled rinderpest. Disinfection of animal houses, isolation of sick animals and destruction of carcasses should be carried out.

11. Which of the following is not a viral disease?
a) Salmonellosis
b) Ranikhet disease
c) Laryngotracheitis
d) Fowl Pox
View Answer

Answer: a
Explanation: Salmonellosis is a bacterial disease caused by Salmonella gallinarium. Ranikhet disease, Laryngotracheitis and Fowl Pox are caused by a paramyxovirus, herpes virus and Avian pox virus respectively.

12. Which of the following is incorrect about Bird Flu?
a) Caused by H5N1
b) Bacterial disease
c) Also known as Avian influenza
d) Attacks poultry birds
View Answer

Answer: b
Explanation: Bird Flu which is also known as Avian influenza is a viral infection caused by H5N1. It often attacks poultry birds and from them to humans. Disease reservoir is migratory birds. The pathogen can be airborne so poultry workers must be extra careful.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter