Biology Questions and Answers – Viral Diseases in Humans-2

«
»

This set of Biology Viva Questions and Answers focuses on “Viral Diseases in Humans-2”.

1. Poliovirus affects which pathway during paralysis of muscles?
a) Motor Pathway
b) Sensory Pathway
c) Inter-neuron Pathway
d) Intra-neuron Pathway
View Answer

Answer: a
Explanation: During the paralytic stage, motor nerves are affected resulting in atrophy of muscles, generally of arms and legs but may affect those of diaphragm, larynx and pharynx. So, Motor Pathway is affected during the paralysis of muscles.
advertisement

2. In which of the following area the effect of Poliovirus is not fatal?
a) Diaphragm
b) Larynx
c) Pharynx
d) Limbs
View Answer

Answer: d
Explanation: Poliovirus generally affects the Motor Pathway of the neurons. It causes atrophy of muscles which affect the voluntary muscles of limbs and resulting in deformities. But, if the muscles of Diaphragm, Larynx and Pharynx are affected, it is always fatal.

3. When was Polio eradicated from India?
a) 13 January 2011
b) 25 April 2013
c) 27 March 2014
d) 7 August 2010
View Answer

Answer: c
Explanation: On 27 March 2014, the World Health Organisation declared India a polio-free country. Polio eradication programme began internationally in 1988. It was initiated in India in 1995.

4. Flavivirus group causes which of the following pair of diseases?
a) Amoebic Dysentery and Ascariasis
b) Rabies and Plague
c) Dengue and Tetanus
d) Dengue and Yellow Fever
View Answer

Answer: d
Explanation: Flavivirus group causes Dengue and Yellow fever. This virus spreads through ticks and mosquitoes. Aedes aegypti mosquito spreads dengue fever, while Aedes and Haemagogus mosquitoes act as vectors for yellow fever.

5. Which of the following is not the symptom of Classic Dengue Fever?
a) Blood vessels become fragile
b) Very high fever
c) Pain behind the eyes
d) Joints are affected
View Answer

Answer: a
Explanation: Fragile blood vessels are not the symptom of Classic Dengue Fever, instead it is a symptom of Dengue Haemorrhagic Fever(DHF). It is a fatal form of dengue fever which starts with fever, nausea, headache, abdominal pain, cold extremities with haemorrhagic spots, internal bleeding leading to blood in stools, urine and vomiting.
advertisement

6. Chikungunya is a viral disease transmitted to humans by infected mosquitoes
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chikungunya is a viral disease caused by the Chikungunya virus. It is transmitted to humans by infected mosquitoes mainly Aedes aegypti. Its symptoms include severe muscular and joint pain, fever, headache, vomiting and rashes.

7. What is the full form of SARS?
a) Silk Associated Respiratory Syndrome
b) Severe Acute Respiratory Syndrome
c) Sand Acquired Respiratory Syndrome
d) Severely Assimilated Respiratory Syndrome
View Answer

Answer: b
Explanation: Severe Acute Respiratory Syndrome is the full form of SARS. It is a viral disease caused by the Corona virus. Its symptoms include pain in muscles, Fever, Chills, Respiratory distress and shortness of breath.

8. Which of the following viruses cause Swine Flu?
a) S1H1 virus
b) X1Z1 virus
c) H1N1 virus
d) N1M1 virus
View Answer

Answer: c
Explanation: Swine Flu is caused by the H1N1 virus. It is a highly contagious disease. Its symptoms include Fever, Chills, Fatigue, diarrhoea, vomiting, shortness of breath and sore throat.

9. A viral disease causing painful swelling of the parotid gland is _________
a) Measles
b) Mumps
c) Rabies
d) Influenza
View Answer

Answer: b
Explanation: Mumps is a viral disease caused by Paramyxo virus. This disease causes severe swelling of Parotid Gland. Other symptoms include Fever, Chills, loss of appetite and difficulty in swallowing.
advertisement

10. The disease that may cause sterility due to the infection spreading to sex organs is ________
a) Mumps
b) Measles
c) Swine Flu
d) Chicken Pox
View Answer

Answer: a
Explanation: Initially, Mumps causes swelling of Parotid Gland along with Fever, chills and loss of appetite. The second destination of this virus is the sex organs. Therefore, it can cause infertility.

11. Which type of Hepatitis cannot be transferred by blood or sexual contact?
a) Hepatitis A
b) Hepatitis B
c) Hepatitis C
d) Hepatitis D
View Answer

Answer: a
Explanation: The mode of transmission of Hepatitis A virus is by faecal contamination of food, clothing eating utensils etc. Hepatitis B, C and D are transmitted through blood transfusion and sexual contact.

12. Which of the following Hepatitis virus has a different strand of genetic material?
a) Hepatitis C virus
b) Hepatitis A virus
c) Hepatitis B virus
d) Hepatitis D virus
View Answer

Answer: c
Explanation: Hepatitis B virus has double-stranded circular DNA genome. This virus occurs in blood and body fluids like saliva, tears, mother’s milk etc. Hepatitis A, C and D viruses have a single-stranded RNA genome.

13. Which vaccine is given to prevent Hepatitis B infection?
a) BCG Vaccine
b) Sabin Vaccine
c) Salk Vaccine
d) Recombivax HB
View Answer

Answer: d
Explanation: Recombivax HB vaccine is given to prevent Hepatitis B infection. This vaccine is produced through Recombinant DNA technology. This is a second generation vaccine.
advertisement

14. Rhino viruses infect the nose, respiratory passage as well as the lungs of a person suffering from cold.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Rhino viruses are a group of viruses which cause the common cold. They infect the nose and respiratory passage but not the lungs. The common cold is characterised by nasal congestion and discharge, sore throat, cough, headache etc., which usually lasts for about 3-7 days.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Viva Questions and Answers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn