Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Structure of Stamen

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Structure of Stamen”.

1. What is androecium?
a) Stamens
b) Carpels
c) Corolla
d) Sepals
View Answer

Answer: a
Explanation: Androecium is a collection of stamens. Stamens consists of anthers and filaments. Anthers are fused to the top of the filament that acts like a stalk. Pollen sacs are present on the anthers, within which are the pollen grains.
advertisement

2. Stamens are the male reproductive structures.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stamens are the male reproductive structures that consist of anthers and filaments. The anthers are fused with the filaments. The anthers carry the male gametes inside the pollen grains.

3. What does the blue part stand for?
Thalamus of stamen diagram
a) Ovaries
b) Filament
c) Anther
d) Thalamus
View Answer

Answer: d
Explanation: The whole image is a stamen. The blue part depicts the anther that carries the male gametes and the red part is the filament. The anther is fused with the filament.
advertisement
advertisement

4. What are the red spots in the picture?
Pollen grains of an anther diagram
a) Pollen sac
b) Pollen grains
c) Eggs
d) Dirt
View Answer

Answer: b
Explanation: The above image is a cross section of an anther. The red spots are the pollen grains. They are present within the pollen sacs (marked in yellow). The stem like portion is called the filament. All of this constitute a stamen.

5. In Malvaceae anthers are _________
a) dithecous
b) trithecous
c) polythecous
d) monothecous
View Answer

Answer: d
Explanation: Anthers may contain 1 or 2 lobes. Anthers with one lobe are known as monothecous and anthers with 2 lobes are known as dithecous. In Malvaceae and Euphorbiaceae, the anthers are monothecous.
advertisement

6. The 2 lobes of the anther are attached together by a sterile _______ tissue.
a) spongy
b) parenchymatous
c) schlerenchyma
d) pedicel
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2 lobes are separated by a deep groove in the anterior region and are attached together on the backside by a sterile parenchymatous tissue called connective. This connective is absent in monothecous anthers.

7. What does a connective possess?
a) Vascular strand
b) Parenchyma
c) Spongy cells
d) Corolla
View Answer

Answer: a
Explanation: Connective also known as sterile parenchyma tissue possesses a vascular strand. This is the tissue that attaches 2 anther lobes together. Since monothecous anthers are made of only 1 anther lobe, it does not have connective.
advertisement

8. How do the pollen grains break open from the pollen sacs?
a) Along the connective
b) Line of dehiscence
c) Grooves
d) Crack
View Answer

Answer: b
Explanation: Line of dehiscence is the line along which the anther opens up and spills all the contents inside it. When this line of dehiscence opens up, the pollen grains fall out of it and are carried away by environmental factors like wind, water, animals, etc.

9. There are 4 pollen sacs in a monothecous anther.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Each anther lobe consists of two cylindrical sacs like structures. This means monothecous anthers consist of 2 pollen sacs and dithecous anthers consists of 4 pollen sacs.
advertisement

10. What are pollen sacs called?
a) Pollen sacs
b) Microspores
c) Microsporangia
d) Ovules
View Answer

Answer: c
Explanation: Pollen sacs or microsporangia are present within the anther lobes. Each anther lobe has 2 microsporangia. It’s very rare to see a single microsporangium in an anther lobe. Example-Wolffia.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter