Biology Questions and Answers – Helminthic Diseases in Humans-2

«
»

This set of Biology Online Quiz for NEET Exam focuses on “Helminthic Diseases in Humans-2”.

1. Roundworm infection produces ________
a) Vague symptoms of nausea and cough
b) Clear Symptoms of abdominal pain and obstruction
c) Internal Bleeding, Pneumonia and Peritonitis in all cases
d) Eosinophilia never occurs
View Answer

Answer: a
Explanation: Roundworm infection initially causes vague symptoms of nausea and cough. Later on, anaemia, weakness, muscular pain and fever begins to appear. Eosinophilia also occurs. Intestinal pain and diarrhoea may also occur. If brain and liver are damaged by the juvenile worms, then internal bleeding, pneumonia and peritonitis occur.
advertisement

2. Which of the following is the smallest tapeworm?
a) Dipylidium caninum
b) Hymenolepis nana
c) Taenia asiatica
d) Echinococcus granulosus
View Answer

Answer: d
Explanation: Echinococcus granulosus is the smallest tapeworm. It is an endoparasite in dogs, cats, fox and other carnivores. It has well-developed scolex with four suckers and rostellum with a double row of hooks.

3. Which of the following tapeworm is commonly called as Pork tapeworm?
a) Taenia saginata
b) Taenia solium
c) Echinococcus granulosus
d) Diphyllobothrium latum
View Answer

Answer: b
Explanation: Taenia solium is commonly called as the Pork tapeworm. Its primary host is a man and its secondary host is a pig. Taenia saginata, Echinococcus granulosus and Diphyllobothrium latum are commonly known as Beef tapeworm, Dog tapeworm and Fish tapeworm respectively.
advertisement
advertisement

4. The common roundworm infecting human beings is _______
a) Ascaris lumbricoides
b) Taenia solium
c) Fasciola hepatica
d) Enterobius histolytica
View Answer

Answer: a
Explanation: The common roundworm infecting human beings is Ascaris lumbricoides. The parasite is monogenetic which means that only one host is required for its development. Life span is nine to twelve months. It is common in children than in adults.

5. The infective stage of Ascaris lumbricoides is _________
a) First stage Rhabditiform larva
b) Second stage Rhabditiform larva
c) Third stage Rhabditiform larva
d) Fourth stage Rhabditiform larva
View Answer

Answer: b
Explanation: Second stage Rhabditiform larva is the infective stage of Ascaris lumbricoides. Infective eggs of Ascaris remain viable for six years. The larva is called Rhabditiform for its close resemblance with Rhabditis (Free-living nematode). The transmission of the infective stage through embryonated egg takes place by contaminated food and water.
advertisement

6. Which of the following pathogen is not responsible for causing Filariasis?
a) Wuchereria bancofti
b) Brugia malayi
c) Schistosoma haematobium
d) Brugia timori
View Answer

Answer: c
Explanation: Filariasis is due to a nematode Wuchereria bancofti. Other species are Brugia malayi and Brugia timori. The diseases spread by them are respectively called as bancroftian filariasis and burgian filariasis.

7. The infection of Onchosphere larva to man leads to ___________
a) Dracunculiasis
b) Ancylostomiasis
c) Enterobiasis
d) Cysticercosis
View Answer

Answer: d
Explanation: The infection of Onchosphere larva to man leads to Cysticercosis. Through blood, it spreads to the brain and spinal cord. It can cause seizures, severe headache, epilepsy or even blindness.
advertisement

8. Which of the following is the larva of Culex which causes Filariasis?
a) Filariform larva
b) Microfilaria larva
c) Trichinella larva
d) Dracunculus larva
View Answer

Answer: b
Explanation: In the salivary glands of Culex, microfilaria larva is present. When Culex bites a person, this larva reaches the lymphatic system changing into adult forms. At night, larva reaches into the blood and in the day, it reaches the lymphatic vessels. Therefore, the night blood examination can reveal the parasite.

9. Which of the following larva forms of Fasciola hepatica cause polyembryony?
a) Miracidium and Sporocyst larva
b) Cercaria and Metacercaria larva
c) Sporocyst and Rediae larva
d) Metacercaria and Rediae larva
View Answer

Answer: c
Explanation: Sporocyst and Rediae larva of Fasciola hepatica show Polyembryony. As Germ Cells in the Sporocysts and Rediae are direct descendants of the zygote. These germ cells multiply mitotically and produce subsequent larval stages within the Sporocysts and Rediae. This process of reproduction in the Sporocyst and Rediae is called as Polyembryony.
advertisement

10. Which Helminthic disease is most common in children?
a) Enterobiasis
b) Ancylostomiasis
c) Loiasis
d) Filariasis
View Answer

Answer: a
Explanation: Enterobiasis is the most common Helminthic disease in children. It is the infection of Large Intestine. It is caused by Enterobius vermicularis which is also known as Pinworm.

11. Anal itching is the characteristic symptom of _________
a) Ancylostomiasis
b) Enterobiasis
c) Trichinosis
d) Trichuriasis
View Answer

Answer: b
Explanation: Anal itching is the characteristic symptom of Enterobiasis. The female worm lays eggs in the peri-anal region. Other symptoms include loss of appetite, insomnia, restlessness, abdominal pain and appendicitis.

12. Primary host and secondary host of Wuchereria are ___________
a) Human and Cow
b) Human and Elephant
c) Human and Culex mosquito
d) Human and Anopheles mosquito
View Answer

Answer: c
Explanation: Wuchereria bancofti causes Elephantiasis. It shows a digenetic life cycle which means that the parasite completes its life cycle in two or more hosts. Its primary host is Human and Secondary host is Vector Female Culex mosquito.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Online Quiz for NEET Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter