Biology Questions and Answers – Origin and Evolution of Man – 4

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Origin and Evolution of Man – 4”.

1. The common name of Homo habilis was ______
a) tool maker
b) food maker
c) power man
d) fearful animal
View Answer

Answer: a
Explanation: Homo habilis was also known as tool maker or handy man. It was the first man who made tools of stones for hunting animals. They lived in caves.
advertisement

2. The cranial capacity of Homo habilis was _____ c.c.
a) 400-500
b) 900-1000
c) 650-800
d) 250-500
View Answer

Answer: c
Explanation: They had a cranial capacity of 650-800 c.c. They were the first human being like and had complete erect posture similar to them. They had the knowledge to create tools of stones to hunt.

3. Which of the following is not among the characters of Homo habilis?
a) Their fossils were discovered by Dr. Leakey
b) They were found in 2 million years old rocks in Africa
c) Chin was absent
d) The dental formula was different from man
View Answer

Answer: d
Explanation: Homo habilis had the same dental formula of man. They had dental formula 2123/2123. The other options are the characters of Homo habilis.
advertisement
advertisement

4. Who was known as the direct ancestors of homo sapiens?
a) Homo erectus
b) Homo erectus
c) Ramapithecus
d) Dryopithecus
View Answer

Answer: a
Explanation: Homo erectus were known as the direct ancestors of humans. It had many similarities to modern man. Their face, skull structure, and posture were the same.

5. Which of the following does not belong to Homo erectus?
a) Java man
b) Peking man
c) Heidelberg man
d) Cromagnon man
View Answer

Answer: d
Explanation: Homo erectus was classified into Java man, Peking man and Heidelberg man. Cromagnon man belongs to Homo sapiens and not Homo erectus. Homo erectus were found 1.5 million years ago during the Mid-Pleistocene.
advertisement

6. Who among Homo erectus used fire for hunting, protection, and cooking?
a) Java man
b) Cromagnon man
c) Peking man
d) Neanderthal man
View Answer

Answer: a
Explanation: Homo erectus erectus, also known as Java man used fire for hunting, protection, and cooking. It had complete erect posture and lived in caves. It used tools of bones and stones.

7. Which is the correct statement among the following?
a) Cranial capacity was 500-800 c.c.
b) Origin and evolution were 1.5-2 million years ago
c) Chin was present
d) It was known as the unerect ape man
View Answer

Answer: b
Explanation: Cranial capacity was 800-1000 c.c. Chin was present and the jaw was prognathous. It was also known as an erect ape-man because of complete erect posture.
advertisement

8. The figure shows the skull of which Homo erectus?
Java man skull diagram
a) Peking man
b) Modern man
c) Peking man
d) Java man
View Answer

Answer: d
Explanation: The skull belongs to Homo erectus erectus, also known as Java man. Chin was absent whereas jaw prognathous. They were omnivorous. Cannibalism was also found.

9. What is the scientific name of Peking man?
a) Homo erectus pekinensis
b) Homo erectus erectus
c) Homo erectus pekuins
d) Homo erectus sapiens
View Answer

Answer: a
Explanation: The scientific name of Peking man is Homo erectus pekinensis. It was given by scientist Mayer. It also had another name called Sinanthropus erectus given by Davidson Black.
advertisement

10. Who discovered the fossil of Peking man from China?
a) Eugene Dubois
b) W.C. Pei
c) Dr. Leakey
d) Mayer
View Answer

Answer: b
Explanation: W.C. Pei discovered the fossil of Peking man from China whereas Eugene Dubois found the fossil of Java man. Dr. Leakey discovered the fossil of Homo habilis. Mayer gave the scientific name for Peking man.

11. Peking man used sharp chisel-shaped tools for cutting and killing animals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Peking man used sharp chisel-shaped tools of stones and bones for cutting and killing animals. They also used fire for cooking meat and for protection. They were omnivorous. Cannibalism was also found.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter