Biology Questions and Answers – Origin and Evolution of Man – 3

«
»

This set of Biology Assessment Questions and Answers focuses on “Origin and Evolution of Man – 3”.

1. What is another name of human evolution?
a) Neogenesis
b) Anthropogenesis
c) Metagenesis
d) Fossilizes
View Answer

Answer: b
Explanation: Human evolution or anthropogenesis is part of biological evolution which studies the emergence of Homo sapiens sapiens. They were the distinct species from other hominids, great apes and placental mammals.
advertisement

2. Propliopithecus originated in _____ epoch.
a) Oligocene
b) Miocene
c) Pliocene
d) Azaacene
View Answer

Answer: a
Explanation: Origin and evolution of Propliopithecus were in an Oligocene epoch so-called as Oligocene apes. They originated about 30-35 million years ago. Origin of man started from Propliopithecus and diverged to many other species.

3. Who was known as Miocene apes?
a) Proconsul
b) Agyptopithecus
c) Ramapithecus
d) Dryopithecus
View Answer

Answer: b
Explanation: Origin and evolution of Agyptopithecus occurred in late Oligocene and Miocene epoch, so-called as Miocene apes. They were fossils that remained in Miocene rocks. They evolved after Propliopithecus.
advertisement
advertisement

4. Who discovered Dryopithecus and Kenyapithecus?
a) Leakey
b) Lewis
c) Joseph
d) Sam
View Answer

Answer: a
Explanation: Dryopithecus and Kenyapithecus fossils were discovered by Leakey. Dryopithecus was discovered from Eastern Africa near Victoria lake in Kenya. Kenyapithecus was discovered from Kenya.

5. Which of the following is not a characteristic of Dryopithecus?
a) Semi erect posture
b) Evolution about 15-20 million years ago
c) Teeth larger and sharper
d) Meat eater
View Answer

Answer: d
Explanation: They were not meat eaters whereas they were vegetarian by nature. They only ate fruits. The remaining options are true characters of Dryopithecus.
advertisement

6. Ramapithecus and Shivapithecus were discovered from which place in India?
a) Himalayan hills
b) Shivalik hills
c) Nagaraj hills
d) Ganga hills
View Answer

Answer: b
Explanation: Ramapithecus and Shivapithecus were discovered from Shivalik hills in India. They were discovered by Lewis. These species spent most of the time on land. They originated in Pliocene epoch.

7. Ramapithecus was more ape-like whereas Dryopithecus was more man-like.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It was the opposite. Ramapithecus was more man-like whereas Dryopithecus was more ape-like. Ramapithecus was the earliest hominid fossil showed characters of man whereas Dryopithecus was the earliest fossil ape showed the characters of an ape.
advertisement

8. Who discovered Australopithecus?
a) Alexander Fleming
b) Lewis Jackson
c) Prof. Raymond dart
d) Gregor Mendel
View Answer

Answer: c
Explanation: Professor Raymond dart discovered a fossil skull of a 5-6-year-old baby from the old Pliocene rocks. It was located in the Tuang region in South Africa. He first named it Tuang baby and he renamed it, A. Africanus.

9. Australopithecus was also known as the ______
a) first ape man
b) first human
c) human baby
d) humanoid
View Answer

Answer: a
Explanation: Australopithecus was known as the first ape-man. They had both man and ape-like characters. They had the same dental formula and had a thick growth of hair on the body.
advertisement

10. Which of the following is the correct statement regarding Australopithecus?
a) They lived in West African grasslands
b) They lived about 5-6 million years ago
c) They essentially ate fruits
d) They hunted with guns
View Answer

Answer: c
Explanation: They lived about 3-2 million years ago in East African grasslands. They essentially ate fruits and hunted with stones. They had a less cranial capacity of 600 c.c.

11. Which fossil of the ape was known as the connecting link between apes and man?
a) Ramapithecus
b) Dryopithecus
c) Shivapithecus
d) Australopithecus
View Answer

Answer: d
Explanation: Australopithecus was known as the connecting link between apes and man. They had complete erect posture and showed bipedal locomotion. It was the first man to stand erect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter