Biology Questions and Answers – Microbes in Industrial Products-4

«
»

This set of Biology Assessment Questions for Schools focuses on “Microbes in Industrial Products-4”.

1. Which of the following is not an industrial product of microbe?
a) Antibiotics
b) Bioactive molecules
c) Toddy
d) Beverages
View Answer

Answer: c
Explanation: Toddy is not an industrial product of microbes. Microbes are used to synthesise several products valuable to human beings. Some of the industrial products of microbes include antibiotics, bioactive molecules, enzymes, beverages, etc.
advertisement

2. What does the given figure represent?
Fermentor diagram
a) Fermentor
b) Reactor
c) Activator
d) Eliminator
View Answer

Answer: a
Explanation: This is a pictorial representation of fermentors.
Pictorial representation of fermentors diagram
Fermentors are very large vessels in which microbes are grown on an industrial scale and their products are used for various commercial purposes.

3. What does antibiotic mean?
a) Against life
b) Towards life
c) Without life
d) With biotics
View Answer

Answer: a
Explanation: Anti is a Greek word that means ‘against’ and bio means ‘life’, together they mean ‘against life’ (in the context of disease-causing organisms). These antibiotics kill the bacteria or slows down their rate of their reproduction.
advertisement
advertisement

4. Who discovered the full potential of an antibiotic?
a) Alexander Fleming
b) Ernest Chain
c) Ernst Haeckel
d) Louis Pasteur
View Answer

Answer: b
Explanation: The full potential of an antibiotic (Penicillin discovered at that time) was established by Ernest Chain and Howard Florey. This antibiotic was extensively used to treat American soldiers wounded in World War II.

5. After Penicillin, other antibiotics were also purified from other microbes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: After Penicillin, other antibiotics were also purified from other microbes. For example, Erythromycin is obtained from Streptomyces erythreus, Bacitracin is obtained from Bacillus subtilis, Neomycin from Streptomyces fradiae, etc.
advertisement

6. Which of the following organism is used to obtain Streptokinase?
a) Yeast
b) Bacteria
c) Protozoa
d) Algae
View Answer

Answer: b
Explanation: Streptokinase is produced by the bacterium Streptococcus and is modified by genetic engineering to be used as a clot-buster from removing clots from the blood vessels of patients who have undergone myocardial infarction leading to a heart attack.

7. What is the full form of TPA?
a) Tissue plasminogen activator
b) Tissue plasma activator
c) Tract of Pancreas
d) Thymus-Pancreas Activator
View Answer

Answer: a
Explanation: Streptokinase is also called as Tissue Plasminogen Activator or TPA which is obtained from haemolytic Streptococcus species and modified genetically to be useful in human beings.
advertisement

8. Which of the following is used as an immunosuppressant?
a) Cyclosporin A
b) Statin
c) Streptokinase
d) Penicillin
View Answer

Answer: a
Explanation: Cyclosporin A is used as an immunosuppressant agent in the organ transplant patients and is produced by the fungus Trichoderma polysporum.

9. Statins are produced by a fungus.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Statins are produced by the yeast Monascus purpureus and it has been commercialized as blood-cholesterol-lowering agent. It acts by competitively inhibiting the enzyme responsible for the synthesis of cholesterol.
advertisement

10. Which of the following is not a correct statement regarding steroids?
a) Used medicinally in correcting hormonal imbalance
b) Complex crystallisable lipids
c) Constituents of the cell membrane
d) Deficiency causes scurvy
View Answer

Answer: d
Explanation: Steroids are complex crystallisable lipids. They are constituents of cell membranes, hormones and some important biochemical like cholesterol, progesterone, oestrogen, testosterone, etc. They are also used medicinally for correcting hormonal imbalance.’

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Assessment Questions for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter