Biology Questions and Answers – Environmental Issues – Agro-Chemicals and their Effects

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Issues – Agro-Chemicals and their Effects”.

1. Which of the following is an agrochemical waste?
a) Mobiles
b) Pesticides
c) Sludge
d) Scrap
View Answer

Answer: b
Explanation: An agricultural chemical used to help manage agriculture and farming area is known as an agrochemical. It includes insecticides, herbicides, fungicides and nematicides, antibiotics, and plant hormones. When any of the above chemicals harm the ecosystem it is said to be the agrochemical waste.
advertisement

2. Which kind of pollution is caused mainly due to agrochemical waste?
a) Soil
b) Sound
c) Water
d) Air
View Answer

Answer: a
Explanation: An agrochemical is a chemical used to help manage agriculture and farming area. When this chemical harms the ecosystem it is said to be the agrochemical waste. This waste mainly leads to the pollution of soil.

3. Which one of the following agro-chemical waste is added in the soil to increase the growth of plants?
a) Pesticides
b) Fertilizers
c) Water
d) Compost
View Answer

Answer: b
Explanation: An agricultural chemical used to help manage agriculture and farming area is known as an agrochemical. When this chemical harms the ecosystem it is said to be the agrochemical waste. Fertilizers are the agrochemical waste is added in the soil to increase the growth of plants.
advertisement
advertisement

4. Which one of the following agro-chemical waste is sprayed on plants to increase their growth?
a) Fertilizers
b) Water
c) Compost
d) Pesticides
View Answer

Answer: d
Explanation: A chemical used to help manage agriculture and farming area is known as an agrochemical and if this chemical does any harm to the ecosystem it is considered as agrochemical waste. Pesticides, insecticides, herbicides, fungicides, and nematicides, are the agrochemical waste that is sprayed on plants to increase their growth.

5. What is the farming called in which there is less use of chemicals and lesser production of waste?
a) Inorganic
b) Environmental
c) Organic
d) Man-made
View Answer

Answer: c
Explanation: The farming having less or negligible use of chemicals and thus producing a less amount of waste is known as organic farming. It involves the cultivation of plants and rearing of animals in natural ways using biological materials (compost, manure), avoiding synthetic substances to reduce pollution.
advertisement

6. What can be construed to reduce water erosion?
a) Rivers
b) Check dams
c) Hot springs
d) Oceans
View Answer

Answer: b
Explanation: A small sometimes temporary, dam constructed across a drainage ditch, swale, or channel to retain water upstream, so that the water percolates into the ground and recharges the groundwater table is a check dam. It is usually constructed to reduce the erosion of soil.

7. What does the fertilizers and farm animal waste cause?
a) Air pollution
b) Industrial pollution
c) Sewage pollution
d) Agricultural water pollution
View Answer

Answer: d
Explanation: Fertilizers and farm animal waste lead to agricultural water pollution. When chemicals from fertilizers and pesticides make their way into the groundwater they contaminate the only usable water source.
advertisement

8. Which of the following is a cyclic and zero waste procedure?
a) Radioactive waste management
b) Oil-spill cleaning
c) Integrated organic farming
d) Reduction in thermal heat
View Answer

Answer: c
Explanation: A cyclical and zero waste procedure that primarily aims at cultivating the land and raising crops in such a way that the waste products of one process is used as a nutrient for other process is known as integrated organic farming. It maximizes income in relation to area, time, and efforts.

9. What is done in integrated organic farming?
a) Less harmful waste is utilized by people
b) Waste is not generated
c) Waste products are disposed of
d) Waste products of one process are used as a nutrient for other processes
View Answer

Answer: d
Explanation: A cyclic and zero waste procedure that primarily aims at cultivating the land and raising crops in such a way that the waste products of one process is used as a nutrient for other process is known as integrated organic farming. It maximizes income in relation to area, time, and efforts.
advertisement

10. Which of the following can be created using crop waste?
a) Automobiles
b) Water
c) Compost
d) Plants
View Answer

Answer: c
Explanation: The crop waste such as twigs, roots, husk, stem, or any organic matter that has been decomposed can form compost. It is regarded as a soil conditioner and is rich in nutrients.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter