Biology Questions and Answers – Human Health and Disease – Humoral Immunity-2

«
»

This set of Biology Exam Questions for NEET Exam focuses on “Human Health and Disease – Humoral Immunity-2”.

1. Which region of an antibody is also called a ‘Fragment of Crystallization’?
a) Fc region
b) Fab region
c) CC region
d) NN region
View Answer

Answer: a
Explanation: Fc region of an antibody is also called as a Fragment of Crystallization. It is responsible for the effector function. It is also called a constant region. It determines the isotype of an immunoglobulin.
advertisement

2. What is the approximate weight of Heavy and Light chains respectively?
a) 50,000 Da and 25,000 Da
b) 25,000 Da and 50,000 Da
c) 75,000 Da and 25,000 Da
d) 75,000 Da and 50,000 Da
View Answer

Answer: a
Explanation: Each antibody molecule has four peptide chains, two long chains called heavy or H chain each of molecular weight 50,000 Da and two short chains called light or L chains each of approximate molecular weight 25,000 Da.

3. Which region of an antibody is also called as ‘Variable Region’?
a) Fc region
b) Fab region
c) NN region
d) CC region
View Answer

Answer: b
Explanation: Fab region of an antibody is also called a variable region. The Fab portion is so called because it is the fragment of the molecule which is antigen binding or a paratope.
advertisement
advertisement

4. Antigens are generally Antibody generating molecules.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The word ‘Antigen’ has been derived from ‘Antibody Generating’ because they stimulate the production of antibodies in response to an infection.

5. Which of the following antibodies constitute the largest proportion of the total antibodies present?
a) IgA
b) IgM
c) IgG
d) IgE
View Answer

Answer: c
Explanation: IgG antibodies constitute 75% of the total antibodies present in the blood. It is present in the monomer form and has two paratopes. It also evokes the complementary system and Opsonisation.
advertisement

6. Which of the following is the smallest antibody?
a) IgG
b) IgA
c) IgD
d) IgE
View Answer

Answer: a
Explanation: IgG is the smallest of all the antibodies. Also, it is the only antibody that can cross the placenta and confer immunity to the foetus. It only has two paratopes.

7. Which of the following is correctly matched in the following figure?
Antigen binding site diagram
a) Antigen binding site
b) Disulphide bonds
c) Heavy chain
d) Light chain
View Answer

Answer: a
Explanation: Antigen binding site is correctly matched in the following figure. The correct labelling of the following figure is:
Immunoglobulin diagram
advertisement

8. Which of the following antibody is the first line of defence against inhaled and ingested pathogens?
a) IgM
b) IgA
c) IgG
d) IgE
View Answer

Answer: b
Explanation: IgA antibody is the first line of defence against inhaled and indigested pathogens because it is present in cell secretions like milk, saliva, mucous etc. It is also found in Colostrum.

9. In which of the following places antibody IgA is not present?
a) Vagina
b) Placenta
c) Digestive tract
d) Respiratory tract
View Answer

Answer: b
Explanation: IgA antibodies are present in the mucous secretions of the respiratory tract, the upper part of the digestive tract and the vagina. IgG antibody is the only antibody which can cross Placenta.
advertisement

10. Which of the following is an Allergy Mediated antibody?
a) IgE
b) IgA
c) IgG
d) IgD
View Answer

Answer: a
Explanation: IgE is an Allergy Mediated antibody because it activates the histamine secreting cells. It is less than 1% of the total antibodies. IgE antibody also appears to play an important role in parasitic infection.

11. Which of the following antibodies are present on the surface of B-lymphocytes?
a) IgA
b) IgE
c) IgD
d) IgM
View Answer

Answer: c
Explanation: IgD are membrane-bound antibodies present on the surface of B-lymphocytes. They appear to have a role in activating and suppressing the lymphocyte activity found in large quantities in the cell membrane of many B-cells.

12. Antigens can be only of one specific nature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Antigens can be of any chemical nature. Antigens are of two types-Complete and Incomplete antigens. Complete antigens have epitopes or antigen determinant sites. Incomplete antigens lack epitopes but when attached to a large carrier such as a protein, they become capable of producing antibodies.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Exam Questions for NEET Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter