Biology Questions and Answers – Ecological Pyramids – 3

«
»

This set of Biology Online Quiz for Pharmacy Entrance Exams focuses on “Ecological Pyramids – 3”.

1. What does the following pyramid represent?
The Inverted pyramid of biomass represents amount of biomass/productivity
a) Upright pyramid of energy
b) Inverted pyramid of biomass
c) Upright pyramid of number
d) Inverted pyramid of energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The following pyramid represents the amount of biomass/productivity of the ecosystem at each level. It is an inverted pyramid of biomass as observed in a pond ecosystem where the biomass of zooplankton exceeds the biomass of phytoplankton.

2. What does the following pyramid represent?
The figure shows amount of biomass/productivity of ecosystem at each level
a) An inverted pyramid of biomass
b) Upright pyramid of energy
c) Inverted pyramid of energy
d) Upright pyramid of number
View Answer

Answer: a
Explanation: The following pyramid represents the amount of biomass/productivity of the ecosystem at each level. It is an inverted pyramid of biomass as observed in a pond ecosystem where the biomass of zooplankton exceeds the biomass of phytoplankton.

3. What does the following pyramid represent?
AAn ideal pyramid represents an ideal pyramid of energy
a) Pyramid of number
b) An ideal pyramid
c) An inverted pyramid of energy
d) Pyramid of biomass
View Answer

Answer: b
Explanation: The following pyramid represents an ideal pyramid of energy. In this figure, we can observe that primary producers convert only 1% of available sunlight energy. The amount of energy transferred from organic matter in a food chain from one trophic level to another is 10 percent.
advertisement
advertisement

4. What does the following pyramid represent?
An upright pyramid of number of the grassland ecosystem figure
a) An upright pyramid of age structure of an ocean ecosystem
b) An inverted pyramid of biomass of an ocean ecosystem
c) An inverted pyramid of energy of an ocean ecosystem
d) An upright pyramid of number of the grassland ecosystem
View Answer

Answer: d
Explanation: The following pyramid represents an upright pyramid of number of a grassland ecosystem. The pyramid of numbers represents the number of individuals at each level (producers forming the base and top carnivores forming the tip).

5. What does the following pyramid represent?
The pyramid represents an upright pyramid of number of a grassland ecosystem
a) An upright pyramid of age structure of an ocean ecosystem
b) An inverted pyramid of energy of an ocean ecosystem
c) An upright pyramid of number of the grassland ecosystem
d) An inverted pyramid of biomass of an ocean ecosystem
View Answer

Answer: c
Explanation: The following pyramid represents an upright pyramid of number of a grassland ecosystem. The pyramid of numbers represents the number of individuals at each level (producers forming the base and decomposers forming the tip).

6. Which one of the following represents a pyramid of energy?
Find which represents a pyramid of energy of an ecosystem
a) A
b) B
c) C
d) D
View Answer

Answer: b
Explanation: The pyramid of energy is said to be the best representation of an ecosystem because it indicates the rate of energy flow through the food chain. Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is always upright.

7. Which one of the following represents a pyramid of numbers?
The pyramid of numbers represents the number of individuals at every trophic level
a) A and C
b) B and C
c) A and D
d) A and B
View Answer

Answer: d
Explanation: The pyramid of numbers represents the number of individuals at every trophic level (producers forming the base and top carnivores forming the tip). Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is either inverted or upright.
advertisement

8. Which one of the following represents a pyramid of biomass?
The total dry weight of the total amount of living matter at each level
a) A and C
b) A and D
c) A and B
d) B and C
View Answer

Answer: c
Explanation: The total dry weight of the total amount of living matter at each level (from producers to consumers) is represented by the pyramid of biomass. Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is either inverted or upright.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

advertisement

To practice Biology Online Quiz for Pharmacy Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.