Biology Questions and Answers – Environmental Issues – Radioactive Wastes

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Issues – Radioactive Wastes”.

1. Initially which energy was approved as a non-polluting way for generating electricity?
a) Water energy
b) Nuclear energy
c) Solar energy
d) Soil energy
View Answer

Answer: b
Explanation: The energy in the core of an atom that comes from splitting atoms in a reactor to generate steam using hot water for turning a turbine and generating electricity is known as nuclear energy. Initially, it was approved as a non-polluting way of generating electricity.
advertisement

2. Which of the following problem occurs due to the use of nuclear energy?
a) Accidental leakage
b) Formation of compost
c) Formation of gobar gas
d) Generation of electricity
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy obtained by the splitting of atoms in a reactor that is used for the generation of steam using hot water for turning a turbine and generating electricity is known as nuclear energy. Accidental leakage is the main problem occurring due to the use of nuclear energy (Three Mile Island and Chernobyl incidents).

3. Which of the following problem occurs due to the use of nuclear energy?
a) Formation of compost
b) Safe disposal of radioactive wastes
c) Generation of electricity
d) Formation of gobar gas
View Answer

Answer: b
Explanation: The energy in the core of an atom that comes from splitting atoms in a reactor to generate steam using hot water for turning a turbine and generating electricity is known as nuclear energy. Safe disposal of radioactive wastes is the main problem occurring due to the use of nuclear energy.
advertisement
advertisement

4. Which of the following causes mutations at a very high rate?
a) Automobiles
b) Compost
c) Fertilizers
d) Radiation
View Answer

Answer: d
Explanation: Nuclear radiation is the emission or transmission of particles and photons in the form of waves or particles given off by nuclear waste during any nuclear reaction. This is extremely harmful to humans as it causes mutations at a very high rate which may be fatal.

5. At which dose is nuclear radiation considered lethal?
a) Low dose
b) Moderate dose
c) High dose
d) No dose
View Answer

Answer: c
Explanation: The emission or transmission of small particles in the form of waves or particles given off by nuclear waste during any nuclear reaction is known as nuclear radiation. If given in high dose these radiations are harmful and can be lethal.
advertisement

6. At what dose does nuclear radiation create various disorders?
a) Extreme high dose
b) Low dose
c) High dose
d) No dose
View Answer

Answer: b
Explanation: The nuclear waste during any nuclear reaction emits or transmits off particles and photons in the form of waves or particles known as radiations. If exposed to the low amount they lead to various disorders (especially cancer).

7. Which of the following is an extremely potent pollutant?
a) Wastewater
b) Pesticide
c) Electronic waste
d) Nuclear waste
View Answer

Answer: d
Explanation: The pollutants of nuclear waste are potent and strong that is can cause severe damage even in low doses. The hazardous waste containing radioactive material is nuclear waste.
advertisement

8. To dispose of which waste are the deep pits dug in desert areas or in the sea bottom?
a) Agricultural waste
b) Industrial waste
c) Radioactive waste
d) Sewage waste
View Answer

Answer: c
Explanation: Nuclear radiation is the emission or transmission of particles and photons in the form of waves or particles given off by nuclear waste during any nuclear reaction. This waste is usually disposed of in the deep pits dug in desert areas or in the sea bottom.

9. Which of the following element is most hazardous to humans?
a) Phosphorous
b) Sulfur
c) Carbon
d) Uranium
View Answer

Answer: d
Explanation: The most hazardous element among the following is uranium. It is a silvery-grey metal and its isotopes are highly unstable and radioactive. This is extremely harmful to humans and creates various disorders and can be fatal.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter