Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Structure of Megasporangium

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Structure of Megasporangium”.

1. What is a megasporangium?
a) Pistil
b) Carpel
c) Ovule
d) Stigma
View Answer

Answer: c
Explanation: An ovule is an integumented megasporangium found in spermatophytes which develops into a seed on fertilization. The cells within the megasporangium are diploid which will divide via meiosis to form 4 megaspores.
advertisement

2. Angiosperm ovules are generally ______
a) pinkish
b) brownish
c) greenish
d) whitish
View Answer

Answer: d
Explanation: Angiosperm ovules are generally ovoid in shape and whitish. The usually occur on the parenchymatous cushion inside the ovary which is also known as the placenta. Either singly or in a cluster.

3. Where do the ovules grow?
a) Flower
b) Gynoecium
c) Stigma
d) Placenta
View Answer

Answer: d
Explanation: The ovules grow and mature on the parenchymatous cushion in the ovary, also known as the placenta. Placenta is the medium through which young ovules get nutrition. The ovules may appear singly or in a cluster.
advertisement
advertisement

4. What is the stalk called?
a) Carpel
b) Sepal
c) Funicle
d) Hypothalamus
View Answer

Answer: c
Explanation: The ovule is stalked. The stalk or the funicle is connected to the ovary by the placenta. This point is known as the hilum. It’s through which water and nutrients go inside the ovary.

5. Depending on the configuration, 6 types of ovaries are present.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Yes. There are 6 types of ovaries present according to its configuration. Orthotropous (atropous, erect), anatropous (inverted), hemitropous (half inverted), campylotropous (body curved), amphitropous (both body and embryo sac curved) and circinotropous (funiculus coiled around the ovule).
advertisement

6. In a typical anatropous, the funicle is ____ with the ovary.
a) detached
b) fused
c) above
d) different
View Answer

Answer: b
Explanation: In a typical anatropous, the funicle is fused with body of the ovary. It gives a longitudinal rise called the raphe. The funicle contains the vascular strands that provide nourishment to the ovary.

7. Mass of parenchymatous cells on the body of the ovary is also called ______
a) nucellus
b) meristematic cell
c) tegument
d) ovule
View Answer

Answer: a
Explanation: The mass of parenchymatous cells are also known as the Nucellus. It maybe massive (crassinucellate ovule) or thin (tenuinucellate ovule). Its surrounded by one or more teguments.
advertisement

8. What is ategmic?
a) Presence of 1 tegument
b) Presence of 3 teguments
c) Absence of integuments
d) Presence of 2 teguments
View Answer

Answer: c
Explanation: Ategmic means the absence of integuments. Integuments are a natural outer, protective layer. Just like skin in animals, integument in plants is thin and layered.

9. Passage at one end of the ovary is called as _______
a) micropyle
b) funicle
c) chalaza
d) hilum
View Answer

Answer: a
Explanation: Passage or pore present at the end of the ovary is called a micropyle. It is a small opening through which water, air, nutrients, etc. go. This pore or passage is left by integuments.
advertisement

10. Origin of integuments are _____
a) funicle
b) hilum
c) micropyle
d) chalaza
View Answer

Answer: d
Explanation: Chalaza is the origin of the integuments or also known as the point where the nucellus attaches itself to the integument. They are usually present on the opposite sides of the ovule (opposite to the micropyle).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter