Biology Questions and Answers – Helminthic Diseases in Humans-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Helminthic Diseases in Humans-1”.

1. Female Ascaris can be differentiated from male by _________
a) presence of Cloaca
b) presence of penial setae
c) shorter size than the male and curved posterior end
d) longer than the male and straight posterior end
View Answer

Answer: d
Explanation: Ascaris shows sexual dimorphism. Female Ascaris is longer than male and has a straight posterior end while the males are shorter than females and have a curved posterior tail.
advertisement

2. Syncytial epidermis is the characteristic feature of which of the following organism?
a) Ascaris
b) Taenia
c) Hydra
d) Pheretima
View Answer

Answer: a
Explanation: The body of Ascaris is covered with syncytial epidermis below which only longitudinal muscles are present. Ascaris also possesses a cuticle which is resistant to the digestive enzymes of the host.

3. Which of the following helminth enters the body of a man through the skin of his feet if he walks barefoot in the contaminated soil?
a) Ascaris
b) Ancylostoma
c) Schistosoma
d) Wuchereria
View Answer

Answer: b
Explanation: Ancylostoma is a roundworm which enters the body of a man through the skin of his foot if the person walks in soil barefoot. The roundworm causes Ancylostomiasis which is the infection of the small intestine.
advertisement
advertisement

4. Which of the following vectors is responsible for transmitting the parasite causing filariasis?
a) Anopheles mosquito
b) Aedes mosquito
c) Tse Tse fly
d) Culex mosquito
View Answer

Answer: d
Explanation: Filariasis is a tropical, infectious helminthic disease where the parasite lives inside the lymph vessels, connective tissues or mesentery but the young ones migrate to blood vessels for being picked up by Culex mosquito to turn them into the infectious form.

5. Tapeworm infection occurs amongst vegetarians through __________
a) soil
b) contaminated water
c) improperly washed raw vegetables and fruits
d) improperly cooked measly pork
View Answer

Answer: c
Explanation: Tapeworm infection amongst vegetarians occurs through the improperly washed raw vegetables and fruits. Sometimes these vegetables are infected with Taenia solium eggs. Therefore, it is very important to wash vegetables and fruits before consuming them.
advertisement

6. Where does Tapeworm occur inside the human body?
a) Kidney
b) Small Intestine
c) Stomach
d) Liver
View Answer

Answer: b
Explanation: Taenia solium is a ribbon-shaped, digenetic endoparasite. The adults of Taenia solium are parasites in the small intestine of human beings (Primary host) and its larva infests in the muscles of a pig (secondary host).

7. How is tapeworm attached to the intestinal wall of humans?
a) Hooks and suckers
b) Rostellum only
c) Hooks only
d) Suckers only
View Answer

Answer: a
Explanation: The body of Tapeworm is divided into Scolex, Neck and Strobila. At the apex of scolex is a prominent mobile cone, the rostellum which is armed with 22 to 32 curved chitinous hooks, arranged in two rows. The scolex also bears four hemispherical, highly muscular sectorial organs, the true suckers. The suckers and hooks are the organs of attachment to the intestinal wall.
advertisement

8. Which of the following is not the symptom of Taeniasis?
a) Weight loss
b) Epilepsy-like fits
c) Very high fever
d) Abdominal Pain
View Answer

Answer: c
Explanation: Taeniasis is the infection of the Tapeworm Taenia solium. Its symptom includes Loss of appetite, weight loss, Abdominal pain, Indigestion, and Anorexia. In extreme cases, Epilepsy-like fits and blindness also occur.

9. The common tapeworm infecting humans is_______
a) Taenia solium
b) Taenia saginata
c) Echinococcus granulosus
d) Fasciola hepatica
View Answer

Answer: b
Explanation: The common tapeworm infecting humans is Taenia saginata. It is commonly known as beef tapeworm where the intermediate host is cow, buffalo and sheep. Primary host is a man. Rostellum and Hooks are absent.
advertisement

10. Which of the following test is used to diagnose Roundworm Infection?
a) Widal Test
b) Pap smear’s Test
c) Gravidex Test
d) Stool Test
View Answer

Answer: d
Explanation: Stool Test can help to diagnose Roundworm Infection. The presence of eggs or a worm confirms the infection. Widal Test, Pap smear’s Test and Gravidex Test are used to detect Typhoid, Cervical Cancer and Pregnancy respectively.

11. Helminthic diseases are transmitted through all except _______
a) contaminated Food
b) dirty Hands
c) contaminated Soil
d) touching an infected person
View Answer

Answer: d
Explanation: Helminthic diseases are generally spread through improper disposal of human stool containing eggs. These infected faeces contaminate soil, water, plants, food articles, etc. Dirty hands may spread the disease directly.

12. Filariasis is also known as elephantiasis because __________
a) disease Spreads through Elephants
b) excessive enlargement of teeth
c) excessive enlargement of legs
d) the patient starts looking like an elephant
View Answer

Answer: c
Explanation: Filariasis is also known as Elephantiasis because of the excessive enlargement of legs. Filariasis is the infection of the lymphatic system which leads to the swelling of the infected organs like genital parts in male, limbs, mammary glands etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter