Biology Questions and Answers – Food Production Strategies – Single Cell Protein

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Food Production Strategies – Single Cell Protein”.

1. SCP stands for __________
a) Single Cell Protein
b) Stress Cultivated Plant
c) Somatic Cultivated Plantlet
d) Soma Clonal Plants
View Answer

Answer: a
Explanation: SCP stands for Single Cell Protein. Single-cell protein is protein-rich cell biomass of unicellular or multicellular organisms which is used as food or feed.
advertisement

2. How much per cent of the human population is suffering from hunger and malnutrition?
a) 75 per cent
b) 5 per cent
c) 25 per cent
d) 50 per cent
View Answer

Answer: c
Explanation: More than 25 per cent of the human population is suffering from hunger and malnutrition. One of the alternate sources of proteins for animal and human nutrition is SCP.

3. Which of the following algae can be grown on wastewater?
a) Spirogyra
b) Volvox
c) Spirulina
d) Chlamydomonas
View Answer

Answer: c
Explanation: Microbes are being grown on an industrial scale as a source of good protein. Blue-green algae like Spirulina can be grown easily on materials like wastewater from potato processing plants that contain starch.
advertisement
advertisement

4. On which of the following material, Spirulina cannot grow?
a) Straw
b) Molasses
c) Animal manure
d) Lava
View Answer

Answer: d
Explanation: Spirulina can be easily grown on materials like straw, molasses, animal manure and even sewage, to produce large quantities and can serve as food rich in protein, minerals, fats and carbohydrates and vitamins. Incidentally, such utilisation also reduces environmental pollution.

5. Which of the following bacterial species is known for its high rate of biomass production?
a) Methylophilus methylotrophus
b) Xanthomonas
c) Clostridium
d) Rhizomonas
View Answer

Answer: a
Explanation: Certain bacterial species like Methylophilus methylotrophus have a high rate of biomass production and growth and are known to produce 25 tonnes of protein.
advertisement

6. The shift from grain to meat diets also creates more demand for cereals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The shift from grain to meat diets also creates more demand for cereals as it takes 3-10 kg of grain to produce 1 kg of meat by animal farming. For example, a 250 kg cow produces only 200 grams of protein per day while it eats 10-30 kg of food.

7. Which of the following is the most common source of SCP?
a) Multicellular yeast
b) Single-celled yeast
c) Unicellular algae
d) Unicellular bacteria
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common source of single-cell protein is single-celled yeasts (e.g., Candida utilis) and filamentous fungus-like Fusarium graminearum. Single-cell protein is rich in good quality protein.
advertisement

8. Which of the following is not an organic matter on which microorganisms are raised for SCP?
a) Sawdust
b) Paddy straw
c) Acids
d) Whey
View Answer

Answer: c
Explanation: Microbial biomass can be raised using low-cost organic matter like that of sawdust, paddy straw, paddy husk and industrial organic wastes and effluents like whey. However, care has to be taken to remove excess nucleic acids and heavy metals or toxins present in organic wastes.

9. Low protein and high fat are desirable features of human food.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Single Cell Protein is rich in good quality protein but poor in fats because high protein and low-fat contents are desirable features of human food. Therefore, SCP can be used as food or feed.
advertisement

10. Which of the following is not an advantage of SCP?
a) Used as a protein-rich diet
b) Reduce environmental pollution
c) Increase in supply of protein
d) Increases water pollution
View Answer

Answer: d
Explanation: SCP can be used as a protein-rich supplement of human diet and can take off the pressure from the agricultural system for increasing the protein content of food articles. It also increases the protein supply and use of organic wastes and industrial effluents helps in reducing environmental pollution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter