Biology Questions and Answers – Hardy-Weinberg Principle-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hardy-Weinberg Principle-1”.

1. Which of the following is not included in natural selection?
a) Stabilizing selection
b) Directional selection
c) Disruptive selection
d) Technical selection
View Answer

Answer: d
Explanation: Natural selection mainly leads to three selections. They are: Stabilizing selection, directional selection, and disruptive selection. Technical selection does not belong to natural selection. This classification is based on different organism-environmental relationship.
advertisement

2. Which of the following are properties of stabilizing selection?
a) Operates in a constant environment
b) Mean value changes
c) Peak gets lower and wider
d) Favors the complex phenotype
View Answer

Answer: a
Explanation: Stabilizing selection operates in a constant environment. It favors the average or complex phenotype and eliminates the extreme values. The mean value never changes. Also, the peak gets higher and narrower.

3. Mortality in babies is an example of ______
a) Disruptive selection
b) Directional selection
c) Stabilizing selection
d) Abortion selection
View Answer

Answer: c
Explanation: Mortality in babies is an example of stabilizing selection. It is all depended on the baby’s birth weight. The optimum birth weight is 7.3 pounds which favor this selection. Newborn infants with less than 5.5 pounds and more than 10 pounds have the highest mortality rate.
advertisement
advertisement

4. This diagram represents which selection?
Stabilizing selection graph
a) Stabilizing selection
b) Disruptive selection
c) Directional selection
d) Artificial selection
View Answer

Answer: a
Explanation: This graph indicates stabilizing selection. As we can see, the peak gets higher and narrower. In this selection, most of the individuals acquire mean character value.

5. Directional selection is also known as ______
a) Position selection
b) Progressive selection
c) Retrogressive selection
d) Main selection
View Answer

Answer: b
Explanation: Directional selection is also known as progressive selection. This selection always operates in a changing environment. After this natural selection, mean value always changed.
advertisement

6. In directional selection, the peak of the graph gets higher and narrower.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a wrong statement. In directional selection, the peak of the graph shifts in one direction. It favors one extreme value and eliminates the other extreme and average value. Whereas in stabilizing selection, the peak gets higher and narrower.

7. Which is the correct example regarding this diagram?
The resistance of insects to DDT graph
a) Camouflage coat color
b) Evening primrose
c) The resistance of insects to DDT
d) Peppered moths
View Answer

Answer: c
Explanation: The graph given belongs to directional selection as the graph shifts to one direction. The resistance of insects to DDT is an example of directional selection. A single mutation which occurred in a specific gene helped them to breakdown the toxin. It shows that it favored one extreme value.
advertisement

8. What happens during disruptive selection?
a) Three peaks are formed
b) Extreme value gets rejected
c) Average value gets selected
d) Members of both extreme are selected
View Answer

Answer: d
Explanation: In disruptive selection, the members of both extreme are selected. The average gets rejected. Most of the individuals get values other than the mean character value. The naturally selected members are shown by two peaks.

9. How many peaks are there in the disruptive selection?
a) One
b) Two
c) Three
d) No peaks
View Answer

Answer: b
Explanation: In disruptive selection, most of the individuals get the periphery values at both ends of the curve given in the graph. The population gets divided into two different groups. Hence, they have two peaks which resemble a two-humped camel.
advertisement

10. Marine mollusca is also known as _____
a) Limpets
b) Crabs
c) Puppets
d) Shrews
View Answer

Answer: a
Explanation: Marine mollusca is also known as limpets. They are aquatic snails with a conical shaped shell with a muscular foot. They are members of the family Gastropoda. Their shell pattern shows disruptive selection.

11. How does shell pattern in limpets show disruptive selection?
a) The shell pattern is yellowish and discontinuous
b) Light-colored limpets were preyed
c) Tan colored limpets were preyed
d) Intermediate colored limpets were preyed
View Answer

Answer: d
Explanation: Limpets shell has a continuous pattern with color ranging from pure white to dark tan. They either attached to white gooseneck barnacles or to tan colored rocks. The light-colored limpets camouflaged with white barnacles while tanned limpets camouflaged on tan-colored rocks. But, the limpets with intermediate shell patterns were conspicuous and were preyed by predatory shorebirds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter