Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Sexually Transmitted Infections

«
»

This set of Biology Written Test Questions for MBBS Entrance Exams focuses on “Reproductive Health – Sexually Transmitted Infections”.

1. What does VD stand for?
a) Venereal disease
b) Vaginal disease
c) Vascular disease
d) Vigorous disease
View Answer

Answer: a
Explanation: VD stands for a class of diseases called Venereal diseases. These spread via sexual contact. These are transmitted by microorganisms that can survive on the mucous membranes. These can spread through the mixing of bodily fluids like semen, vaginal fluids, blood, etc.
advertisement

2. Hepatitis-B is a venereal disease.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hepatitis-B transmits via sexual contact. Venereal diseases spread through sexual intercourse. Hence Hepatitis-B is a Venereal disease.

3. RTI is an acronym for _________
a) Reproductive Tract Infarctions
b) Reproductive Tract Infections
c) Respiratory Tract Infacrtions
d) Respiratory Tract Infections
View Answer

Answer: b
Explanation: RTI stands for Reproductive Tract Infections. This class of diseases or infections spread through sexual intercourse. The major mode of transmission is the mixing of bodily fluids like semen, vaginal fluids, and blood. Since semen and vaginal fluids undergo mixing during intercourse, these diseases are often transmitted during unprotected intercourse.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not an STD?
a) Trichomoniasis
b) Chlamydiosis
c) Syphilis
d) Megacolon
View Answer

Answer: d
Explanation: STDs are a class of diseases that are transmitted via sexual contact or sexual intercourse. Megacolon is not an STD. It is a nervous disease.

5. What is the mode of transfer of infections for STDs?
a) Touch
b) Sexual contact
c) Exchange of clothes
d) Drinking unfit water
View Answer

Answer: b
Explanation: STDs are transmitted via sexual contact. They are not transferred from one person to another via touch or exchange of clothes or by having unclean water and food.
advertisement

6. HIV is an acronym for?
a) Human Immunodeficiency Virus
b) Human Immunity Virus
c) Homo Immunodeficiency Virus
d) Homo Immunity Virus
View Answer

Answer: a
Explanation: HIV stands for Human Immunodeficiency Virus. It is responsible for a deadly STD called AIDS. The infection is perilous and can lead to many opportunistic infections.

7. HIV can be transferred from an infected mother to the fetus
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: HIV targets immune cells. Furthermore, immune cells can cause the placenta to reach the fetus. Thus HIV can be transferred from the mother to the fetus.
advertisement

8. What does PID stand for?
a) Pulmonary Inflammatory Diseases
b) Pennine Inflammatory Diseases
c) Pelvic Inflammatory Diseases
d) Periodic Inflammatory Diseases
View Answer

Answer: c
Explanation: Pelvic Inflammatory Diseases are inflammatory diseases that arise due to STD if it is left undetected. If uncured, these can lead to complications like cancer and death.

9. Which of the following is a curable STD?
a) Genital hepatitis
b) Hepatitis-B
c) HIV infection
d) Syphilis
View Answer

Answer: d
Explanation: Most of the STDs are curable if detected early, and proper treatment and medication are followed. Diseases like Hepatitis-B, Genital hepatitis, and AIDS are incurable and hence highly dangerous.
advertisement

10. What is not the correct step in preventing transmission of STD?
a) Using condoms during intercourse
b) Avoiding sex with multiple partners
c) Visiting a qualified doctor if symptoms are observed
d) Sharing shaving blades with friends
View Answer

Answer: d
Explanation: STD can be transmitted via sexual contact or contact of body fluids like blood. Sharing needles or blades can lead to the sharing of blood, and thus the infectious agent if anyone using it is infected. Hence shaving blades must not be shared with friends and should be thrown away after each use.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Written Test Questions for MBBS Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter