Biology Questions and Answers – Organisms – Asexual Reproduction

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Organisms – Asexual Reproduction”.

1. Which of the following undergoes binary fission?
a) Amoeba
b) Hydra
c) Yeast
d) Ring worm
View Answer

Answer: a
Explanation: Amoeba undergoes binary fission. Many single celled organisms undergo binary fission. The diagram depicts the process.

advertisement

2. How does hydra reproduce?
a) Gemmules
b) Budding
c) Conidia
d) Zoospores
View Answer

Answer: a
Explanation: Hydra reproduces by forming buds externally. It grows and develops tentacles. It eventually separates from the parent and lives an independent life. This process may also be known as fragmentation in hydra since a part of it falls of and starts growing independently.

3. Which organism undergoes the phenomenon of encystation?
a) Plants
b) Amoeba
c) Ring worm
d) Fungi
View Answer

Answer: b
Explanation: Amoeba undergoes the phenomenon of encystation. Under unfavorable conditions, amoeba withdraws its pseudopodium and secretes a cyst that covers it.
advertisement
advertisement

4. Amoeba undergoes sporulation.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Sporulation is the phenomenon of encysted amoeba undergoing multiple fission to produce pseudopodiospores that are scattered into the environment to grow independently.

5. What does the following image depict?
Gemmules in sponges diagram
a) Buds in yeast
b) Zoospores in Chlamydomonas
c) Conidia in Penicillium
d) Gemmules in sponges
View Answer

Answer: d
Explanation: Gemmules are reproductive structures produced by sponges. It is a form of internal budding. Each gemmule is defined as a mass of undifferentiated archaeocytes surrounded by a protective spicule. When the sponge degenerates, it releases the gemmules into the water.
advertisement

6. Which one of the following is an example of a runner?
a) Lolium multiflorum
b) Narcissus
c) Bryophyllum daigremontianum
d) Kalanchoe
View Answer

Answer: a
Explanation: Lolium multiflorum also known as lawn grass is a type of runner. Narcissus is a plant that reproduces by bulb formation, like onions and the other 2 are plants that reproduce by adventitious buds.

7. What is budding also called in yeast?
a) Archaeocytes
b) Vegetative propagation
c) Torulation
d) Fragmentation
View Answer

Answer: c
Explanation: Budding is the process of formation of small mini structures similar to the parent that grow to an extent and then falls off to grow independently. It is also called torulation in yeast as a parent cell. Buds bearing buds resemble a fungi genus Torula.
advertisement

8. Which of the following is not an example of vegetative propagation?
a) Offset
b) Sucker
c) Rhizome
d) Fragmentation
View Answer

Answer: d
Explanation: In some organisms a body part breaks and forms into an independent organism just like the parent. Hydra is one such organism which undergoes reproduction like that.

9. Which of the following is commonly known as walking fern?
a) Kalanchoe
b) Saintpaulia
c) Begonia
d) Adiantum caudatum
View Answer

Answer: d
Explanation: Adiantum caudatum is commonly known as walking fern. This is because their leaf tips form new plants when they come in contact with the soil. Others are an example of plants that reproduce by leaves. It forms buds on the notches and falls off when old enough to grow on its own. In begonia, the injured leaf grows into a new plant.
advertisement

10. Offset can also be described as a ______
a) Thick runner
b) Thin tuber
c) Long rhizome
d) Short suckers
View Answer

Answer: a
Explanation: Offset is a thick runner type branch that helps in vegetative propagation by sub aerial stems. It can grow even if there is an injury and it will grow independently. Examples are Pistia, Eichhornia.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter