Biology Questions and Answers – Venereal Diseases in Humans-1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Venereal Diseases in Humans-1”.

1. Treponema pallidum is responsible for causing which of the following STD’s?
a) Syphilis
b) Gonorrhoea
c) Chancroid
d) Herpes
View Answer

Answer: a
Explanation: Treponema pallidum is responsible for causes Syphilis. It is a bacterium. It is transmitted through sexual contact or exchange of blood or placenta to the foetus.
advertisement

2. What is the full form of VDRL?
a) Venereal Diseases Resource Laboratory
b) Venereal Disease Research Laboratory
c) Virus Disorder Running Lab
d) Viral Diseases Resource Laboratory
View Answer

Answer: b
Explanation: VDRL stands for Venereal Disease Research Laboratory. It is an antibody detection test used for diagnosing Syphilis. The VDRL test doesn’t look for the bacteria that cause syphilis. Instead, it checks for the antibodies our body makes in response to the antigens.

3. Which of the following is a venereal disease, caused by a virus and can get transmitted by blood contact also?
a) Syphilis
b) Hepatitis-B
c) Chancroid
d) Trichomoniasis
View Answer

Answer: b
Explanation: Hepatitis-B is caused by Hepatitis B virus (HBV). It is also a venereal disease or a sexually transmitted disease. The virus passes from one person to another by blood, semen or any other body fluids.
advertisement
advertisement

4. In males, urethritis is the principal result of ________
a) Gonorrhoea
b) Syphilis
c) Chlamydia
d) Chancroid
View Answer

Answer: c
Explanation: In males, urethritis is the principal result of Chlamydia. Symptoms of Urethritis include a thick discharge, burning on urination, frequent and painful urination.

5. The site of infection in case of Gonorrhoea can be all except _______
a) Throat
b) Vagina
c) penis
d) liver
View Answer

Answer: d
Explanation: The site of infection relates to the type of sexual contact, occurring in mouth and throat after oral-genital contact, vagina and penis after genital contact or rectum after recto-genital contact.
advertisement

6. Which of the following disease is caused by a protozoan?
a) Trichomoniasis
b) Gonorrhoea
c) Genital Warts
d) Chancroid
View Answer

Answer: a
Explanation: Trichomoniasis is caused by Trichomonas vaginalis which is a flagellated protozoan. Trichomoniasis is an inflammation of the mucous membrane of the vagina in female and urethra in males.

7. The most common site of infection in female suffering from chlamydiasis is _______
a) Urethra
b) Ovaries
c) Cervix
d) Anus
View Answer

Answer: c
Explanation: The most common site of infection in female suffering from chlamydiasis is the cervix, resulting in cervicitis and production of thick mucus and pus discharge.
advertisement

8. Which of the following sexually transmitted disease is caused by yeast?
a) Enterobiasis
b) Syphilis
c) Scabies
d) Candidiasis
View Answer

Answer: d
Explanation: Candidiasis is a fungal infection due to Candida (a genera of yeast). When it affects the vagina, a white cottage cheese-like discharge occurs along with genital itching and burning.

9. Urinogenital tract infection in males accompanied by yellow discharge, burning feeling on passing urine, fever and headache is ______
a) Gonorrhoea
b) Syphilis
c) Genital Herpes
d) Chancroid
View Answer

Answer: a
Explanation: Urinogenital tract infection in males accompanied by yellow discharge, burning feeling on passing urine, fever and headache is Gonorrhoea. It is caused by the bacterium Neisseria gonorrhoeae. In males, prostate gland and epididymis may also become infected.
advertisement

10. Sexually Transmitted disease affecting both male and female genitals which often damages the eyes of babies born to infected mothers is _________
a) AIDS
b) Genital Herpes
c) Syphilis
d) Gonorrhoea
View Answer

Answer: d
Explanation: Gonorrhoea is a Sexually transmitted disease affecting both males and females’ genitals. If the bacteria causing Gonorrhoea are transmitted to the eyes of a new-born in the birth canal, blindness can result.

11. Which of the following is not a Sexually Transmitted Disease?
a) Muscular Dystrophy
b) Syphilis
c) Chancroid
d) Trichomoniasis
View Answer

Answer: a
Explanation: Muscular Dystrophy is not a sexually transmitted disease. It is an autosomal dominant Mendelian disorder. Syphilis, Chancroid and Trichomoniasis are sexually transmitted diseases which are caused by Treponema pallidum, Haemophilus ducrei and Trichomonas vaginalis respectively.

12. Which of the following symptom can be related to the tertiary stage of syphilis?
a) The appearance of Chancre and rashes
b) When signs of organ degeneration appear
c) Very High fever and sore throat
d) Joint and muscle pain
View Answer

Answer: b
Explanation: In the first stage of syphilis, Chancre and rashes appear. Fever along with muscle and joints pain occur in the secondary stage. These symptoms also disappear. During the symptomless period which lasts for about 20 years, the bacteria may invade the body organs. When the signs of organ degeneration appear, the disease is said to be in a tertiary stage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter