Biology Questions and Answers – Bioenergy

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bioenergy”.

1. Bioenergy is the energy obtained from ________
a) Coal
b) Natural Gas
c) Alcohol
d) Biomass
View Answer

Answer: d
Explanation: Bioenergy is obtained from biomass. Biomass is the organic matter present in living organisms and their wastes. All the biomass has been produced with the help of solar energy reaching the earth.
advertisement

2. Which of the following are the types of bioenergy?
a) Animal energy and chemical energy
b) Solar energy and nuclear energy
c) Fossil fuels and solar energy
d) Animal energy and biofuels
View Answer

Answer: d
Explanation: Bioenergy is the energy obtainable from biological sources i.e. living organisms, their wastes and residues. This includes animal energy and biofuels.

3. Raising crops for the production of ethanol is known as __________
a) energy plantation
b) energy cropping
c) agro-technology
d) biomass production
View Answer

Answer: b
Explanation: Raising crops for the production of ethanol is known as energy cropping. Fermentation is carried out with the help of Yeast. After fermentation, alcohol is separated through distillation.
advertisement
advertisement

4. What is the social forestry?
a) Planting different trees in the same area
b) Greening of hills
c) Raising trees on common village lands
d) Planting trees on river banks
View Answer

Answer: c
Explanation: Social forestry is the raising and exploitation of small forests on common village lands, roadsides, railway embankments and other vacant lands by groups of people for obtaining their requirements of firewood, fodder and minor timber at very low cost.

5. Pyrolysis of wood yields only yields alcohol.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pyrolysis of wood yields charcoal, pyroligneous acid, tar, oil, wood alcohol and wood gas. Pyrolysis is heating of wood and waste wood to high temperature in the absence of air.
advertisement

6. Which of the following options include energy crops.
a) Sugarcane, Potato and Tomato
b) Sugarcane, Tapioca and Cauliflower
c) Sugarcane, Potato and Tapioca
d) Millets, Banana and Tomato
View Answer

Answer: c
Explanation: The various energy crops include Sugarcane, Sugar beet, Potato, Tapioca and Maize. Energy crops can be used to produce alcohol and other energy fuels.

7. Which wood is more suitable for fuel?
a) Lightwood
b) High calorific value
c) Springwood
d) Less combustible
View Answer

Answer: b
Explanation: Wood most suitable for fuel should be highly combustible. It should be hard and it should have a high calorific value. It should burn with good flame and sufficient heat.
advertisement

8. Producer gas is obtained through the process of _________
a) fermentation
b) carbonisation
c) combustion
d) pyrolysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Producer gas is obtained through the process of combustion. It is used as an industrial fuel, in running certain engines including irrigation sets and manufacture of ammonia.

9. Hydrocarbons were first isolated from plant latex by __________
a) Newton
b) Calvin
c) Krebs
d) Meyerhof
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrocarbons were first isolated from plant latex by Melvin Calvin. Utilising petroleum plants for energy cropping was also suggest by Melvin Calvin.
advertisement

10. Fuelwood is _______
a) waste
b) renewable source of energy
c) non-renewable source of energy
d) source of biogas
View Answer

Answer: b
Explanation: Wood used as a source of energy is called fuelwood. It is a renewable source of energy which can be harvested even by unskilled labours.

11. The first petroplant discovered was ____________
a) Capaifera longsdorfii
b) Euphorbia lathyrus
c) Jatropha
d) Calotropis
View Answer

Answer: b
Explanation: The first petroplant discovered was Euphorbia lathyrus by Calvin. 100 tonnes of the dry weight of this petroplant can yield 80 tonnes of crude oil and 200 tonnes of fermentable sugars.

12. Charcoal is the commonest source of energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuelwood is the commonest source of energy because it is used for cooking and heating in all places where purchasing power is low or fossil fuels are not available at cheaper prices.

13. Which of the following processes provide both energy and manure?
a) Burning of fuelwood
b) Pyrolysis of wood
c) Biogas formation
d) Gasification of wood
View Answer

Answer: c
Explanation: Biogas formation yields manure for two crops in one acre and 2m3 of fuel gas having 9000 kcal of energy with useful one being 2700 kcal and at 30% burning efficiency.

14. Which of the following is not organic waste?
a) Animal wastes
b) Agricultural wastes
c) Forest residues
d) Radioactive wastes
View Answer

Answer: d
Explanation: Radioactive wastes are not organic wastes. Organic wastes include animal wastes, human wastes, agricultural wastes, crop residues, forest residues, aquatic weeds, etc.

15. Which of the following options does not include bad fuelwood?
a) Mangifera
b) Bombax
c) Michelia
d) Dalbergia
View Answer

Answer: d
Explanation: Good fuel or firewood include the woods of Acacia, Albizzia, Dalbergia, Adina, Terminalia, Casuarina, Quercus, etc. Bad fire or fuelwood include the woods of Pinus, Mangifera, Bombax, Michelia, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter