Biology Questions and Answers – Origin and Evolution of Man – 5

«
»

This set of Biology Written Test Questions for Pharmacy Entrance Exams focuses on “Origin and Evolution of Man – 5”.

1. Which of the following does not belong to Peking man’s characteristics?
a) Origin and evolution before 6 lakh years
b) They lived in huts
c) Cranial capacity was 850-1300 c.c.
d) Complete erect posture
View Answer

Answer: b
Explanation: Peking man lived in caves and not in huts. They were not civilized like modern man. The remaining options are the characteristics of Peking man.
advertisement

2. Who discovered the fossil of Heidelberg man?
a) Ottoschotensack
b) Habbertensack
c) Fulhrott
d) Heidelinsack
View Answer

Answer: a
Explanation: The fossil was discovered by Ottoschotensack. He found a fossil of the lower jaw from Heidelberg in Germany. They evolved during the Pleistocene epoch.

3. Which of the following does not belong to Homo sapiens?
a) Neanderthal man
b) Cromagnon man
c) Modern man
d) Peking man
View Answer

Answer: d
Explanation: Peking man belongs to Homo erectus and not Homo sapiens. Homo sapiens consist of Neanderthal man, Cromagnon man, and Modern man. Modern man refers to Homo sapiens sapiens.
advertisement
advertisement

4. Who is known as the direct ancestor of modern man?
a) Cromagnon man
b) Java man
c) Heidelberg man
d) Neanderthal man
View Answer

Answer: a
Explanation: Cromagnon man is known as the direct ancestor of modern man. Their scientific name is Homo sapiens fossilis. Fossils were discovered by Mac Gregor from Cromagnon rocks of France.

5. Ceremonial burial of dead body was started by _________
a) Neanderthal man
b) Modern man
c) Java man
d) Handy man
View Answer

Answer: a
Explanation: The ceremonial burial of the dead body was started by Neanderthal man. The dead body was buried along with flowers and tools. They were the first ones believe in the immortality of the soul.
advertisement

6. Which is the correct statement of Neanderthal man?
a) They lived in caves
b) Cranial capacity was 1000-1300 c.c.
c) They wore clothes of animal skin
d) High developed chin
View Answer

Answer: c
Explanation: They lived in huts. They had a cranial capacity of 1300-1600 c.c. and a less developed chin. They had a complete erect posture. Also, they had a semicircular jaw and was orthognathous.

7. The scientific name of Cromagnon man is ______
a) homo sapiens sapiens
b) homo sapiens fossilis
c) homo sapiens neanderthalensis
d) homo sapiens pekinensis
View Answer

Answer: b
Explanation: The scientific name of Cromagnon man is Homo sapiens fossilis. They evolved around 50,000 to 10,000 years ago and discovered from Cromagnon rocks. They were the direct ancestor of modern man.
advertisement

8. Who started the domestication of animals?
a) Java man
b) Neanderthal man
c) Heidelberg man
d) Cromagnon man
View Answer

Answer: d
Explanation: Homo sapiens fossilis also known as Cromagnon man started the domestication of animals. This man was a hunter and used domesticated dogs in hunting. Also, they used to wear cloth of animal skin. By nature, they were carnivorous.

9. Prehistoric cave art developed about 10,000 years ago.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a wrong statement as prehistoric cave art developed about 18,000 years ago. It was one of the special features of the Cromagnon man. They painted beautiful paintings on cave walls.
advertisement

10. The cranial capacity of Modern man was ______ c.c.
a) 1300-1600
b) 1000-1100
c) 850-1300
d) 1300
View Answer

Answer: a
Explanation: The cranial capacity of Modern man is the same as that of Neanderthal man i.e. 1300-1600 c.c. They had a fully developed brain. Heidelberg man had a cranial capacity of only 1300 c.c. whereas Peking man had ranged from 850-1300 c.c.

11. Cromagnon man had higher cranial capacity than Modern man.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cromagnon man had maximum cranial capacity about 1650 whereas Modern man had only 1300-1600 c.c. This shows that the cranial capacity reduced after the evolution of Cromagnon man. The size of the skull also reduced to a more humanoid one.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Written Test Questions for Pharmacy Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter