Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Intrauterine Devices

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Intrauterine Devices”.

1. What methods are inserted into the uterus through the vagina to prevent pregnancy?
a) Natural methods
b) Barrier methods
c) Oral methods
d) Intrauterine methods
View Answer

Answer: d
Explanation: Intrauterine devices are inserted into the uterus through the vagina. Expert doctors do this. It is a contraceptive measure.
advertisement

2. Intrauterine methods exist only for females.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Intrauterine methods are designed to be inserted into uterus through vagina. These exist only for females. There is no similar counterpart for males because the act of fertilization occurs in the female genital tract.

3. IUDs stand for _______
a) Intra Uterine Devices
b) Inter Uterine Devices
c) Intra Uterine Diseases
d) Inter Uterine Diseases
View Answer

Answer: a
Explanation: IUDs stand for Intra Uterine Devices. These are designed to be inserted through the vagina into the uterus.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a non-medicated IUD?
a) Lippes loop
b) Cu7
c) Multiload 375
d) Progestasert
View Answer

Answer: a
Explanation: Lippes loop is a non-medicated IUD. It is made of an inert plastic material and can be used for longterm use.

5. Which of the following is not a copper releasing IUD?
a) Cu7
b) CuT
c) LNG-20
d) Multiload 375
View Answer

Answer: c
Explanation: The copper releasing IUDs include Cu7, CuT, and Multiload 375. LNG-20 instead releases progestin, which is a hormone.
advertisement

6. Which of the following IUDs work by releasing hormone?
a) Lippes loop
b) Cu7
c) Multiload 375
d) Progestasert
View Answer

Answer: d
Explanation: Proestasert is an IUD. It works by releasing the hormone progesterone. This prevents pregnancy and hence acts as a contraceptive measure.

7. LNG-20 is an IUD, hence releases Cu ions to terminate pregnancy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: LNG-20 is an IUD. However, not all IUDs released Cu ions. LNG-20 belongs to the class of IUDs that release hormones. LNG-20 causes the release of the hormone progestin in the uterine cavity.
advertisement

8. How do IUDs prevent pregnancy?
a) By preventing mixing of vaginal and seminal fluids
b) By increasing phagocytosis of sperms
c) By increasing phagocytosis of eggs
d) By preventing the release of egg
View Answer

Answer: b
Explanation: IUDs are intrauterine devices. They do not act as a barrier between vaginal and seminal fluids. Also, they do not affect the ovary or the egg. They work by enhancing the phagocytosis of sperms and thus reducing the probability of sperm entering the fallopian tube to fertilize the egg.

9. How do Cu ions in copper releasing IUDs prevent fertilization?
a) By reducing the motility of the sperms
b) By increasing the motility of the sperms
c) By causing the females to expel out the sperms
d) By causing the lysis of sperms
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper releasing IUDs include Cu7, CuT, and Multiload 375. These work by dampening the motility of the sperms. This reduces the ability of sperm to cross the barriers of the uterus before reaching the fallopian tube and thus prevents fertilization and pregnancy.
advertisement

10. What is the unique feature of hormone-releasing IUDs?
a) Causing lysis of sperms
b) Increasing the release of sperms by male
c) Rendering the uterus unsuitable for the fertilized egg to implant
d) Closing of vagina
View Answer

Answer: c
Explanation: The hormone-releasing IUDs are very strong and have fewer side-effects. These stimulate the body’s mechanisms to prevent fertilization. They render the cervix hostile for sperms and also make the uterus not suitable for the blastocyst to the implant. Thus, even if fertilization occurs, the chances of it leading to pregnancy are almost nil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter