Biology Questions and Answers – Parasitic and Protozoan Diseases in Animals

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Parasitic and Protozoan Diseases in Animals”.

1. Which of the following is not an endoparasite?
a) Ticks
b) Tapeworm
c) Liver fluke
d) Roundworm
View Answer

Answer: a
Explanation: Endoparasites live inside the body of animals. They also generally feed over animal fluids and semi-digested food in the alimentary canal. For example, Tapeworm, Liver fluke and Roundworm.
advertisement

2. Where does liver fluke lives in sheep?
a) Brain
b) Kidney
c) Bile ducts
d) Pancreas
View Answer

Answer: c
Explanation: Liver fluke causes liver rot or fascioliasis in sheep. The parasite lives in bile ducts. Liver fluke also passes a part of its life cycle in snails. Eradication of snails can help in the control of the disease.

3. Which of the following is not caused by liver fluke in animals?
a) Anaemia
b) Diarrhoea
c) Eosinophilia
d) AIDS
View Answer

Answer: d
Explanation: Liver fluke causes inflammation of bile ducts, anaemia, diarrhoea, eosinophilia and liver rot which may lead to the death of the animal. Anthelminthic drugs like emetine hydrochloride and hexachloroethane are useful in treatment of the disease.
advertisement
advertisement

4. Ectoparasites live inside the body of the animal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Parasitic animals can live inside as well as outside of the body of the host. Ectoparasites live on the skin feeding over dead skin and animal fluids. For example, ticks.

5. Which of the following is a common roundworm which infects domestic animals?
a) Rhabditis
b) Ascaris
c) Enterobius
d) Ancylostoma
View Answer

Answer: b
Explanation: Ascaris is a common roundworm which infects both domestic animals as well as human beings. The disease caused by it is ascariasis. The source of infection is contaminated food.
advertisement

6. Where do the embryonated eggs of Ascaris hatch out in the animal?
a) Heart
b) Brain
c) Kidney
d) Intestine
View Answer

Answer: d
Explanation: The embryonated eggs of Ascaris hatch out in the intestine. The larvae pass into hepatic portal vein, spleen, liver, heart, pulmonary arteries, lungs, trachea, larynx, pharynx, oesophagus and intestine again where they develop into adult male and female worms.

7. Which of the following is not caused by the movement of larvae through the body of animal?
a) Diarrhoea
b) Anaemia
c) Typhoid
d) Constipation
View Answer

Answer: c
Explanation: During the movement of the larvae through the body of the animal, Ascaris damages various body parts and causes permanent injury. In the intestine, adults rob the animal of nutrition causing constipation, diarrhoea, weakness and anaemia. They may at times block the intestine which causes the death of the animal.
advertisement

8. How does the fresh infection of Ascaris occur in various animals?
a) Contaminated feed
b) Contaminated clothes
c) Contact with infected animals
d) Eating healthy food
View Answer

Answer: a
Explanation: Fresh infection of Ascaris occurs due to feed or grass or water contaminated with the faecal matter of infected animals. The infected animal can be treated by giving drugs like piperax, piperazine adipate, wormex, alcopar, chenopodium oil, etc.

9. Coccidiosis is an infection of _______
a) Brain
b) Intestine
c) Eyes
d) Tongue
View Answer

Answer: b
Explanation: Coccidiosis is an intestinal infection of animals caused by a group of protozoa called coccidia. The disease occasionally occurs in human beings where it is due to protozoan Isospora hominis or Isospora belli. The infection is asymptomatic, but may sometimes cause watery mucus containing diarrhoea.
advertisement

10. Which of the following is not a physiological change that occurs in the body of animals suffering from Coccidiosis?
a) Erosion of intestinal mucosa
b) Intestinal haemorrhage
c) Dysentery
d) Brain stroke
View Answer

Answer: d
Explanation: In domesticated animals, coccidiosis is associated with protozoans Eimeria, Isospora and a few others. It causes erosions of the intestinal mucosa, intestinal haemorrhage, diarrhoea and sometimes fatal dysentery. Coccidiosis is highly infective in young poultry birds.

11. Tick fever is also known as _________
a) Fascioliasis
b) Ascariasis
c) Babesiosis
d) Coccidiosis
View Answer

Answer: c
Explanation: Tick fever is also known as Babesiosis. Ticks are blood-sucking ectoparasites of cattle and other domesticated animals. The infectious agent or pathogen is protozoan Babesia, several species of which cause the disease but most common in Babesia bigemina.

12. Which of the following is not a symptom of Babesiosis?
a) Anaemia
b) Paralysis
c) Jaundice
d) Constipation
View Answer

Answer: b
Explanation: Symptoms of Babesiosis include high but irregular fever, enlargement of lymph nodes, haemolytic anaemia, jaundice, constipation followed by diarrhoea. Infected animals are treated with an injection of trypan blue, acaprin or berenil.

13. Presence of heart-shaped parasites inside erythrocytes is the diagnostic feature of babesiosis.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Presence of pear-shaped parasites inside erythrocytes is the diagnostic feature of this disease. Eradication of ticks through external insecticide treatment and sanitation are useful in preventing the disease. Fresh tick attack is further prevented by treating grazing ground with the insecticide.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter