Biology Questions and Answers – Ecological Pyramids – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Ecological Pyramids – 1”.

1. What is a graphical representation of the relationship (producers forming the base and top carnivores forming the tip) between the individuals present in various trophic levels of a food chain called?
a) Ecological succession
b) Ecological pyramid
c) Ecological problems
d) Ecological Services
View Answer

Answer: b
Explanation: A graphical illustration of the relationship (producers forming the bottom and top carnivores forming the tip) between the individuals present in various trophic levels of a food chain is called an ecological pyramid. In 1927, Charles Elton formulated ecological pyramids.
advertisement

2. In which terms are the representation of the relationship between producers and consumers did?
a) Number
b) Age
c) Ecological succession
d) Issues
View Answer

Answer: a
Explanation: The relationship between producers and consumers (at each trophic level) is depicted based on the number of individuals. This relationship can also be depicted based on energy and biomass content at every level.

3. In which terms are the representation of the relationship between producers and consumers did?
a) Problems
b) Biomass
c) Ecological success
d) Age
View Answer

Answer: b
Explanation: The relationship between producers and consumers at each trophic level is represented on the basis of biomass or the total dry weight of living matter. It can also be represented on the basis of the number of individuals and the energy at each level.
advertisement
advertisement

4. In which terms are the representation of the relationship between producers and consumers did?
a) Age
b) Problems
c) Ecological success
d) Energy
View Answer

Answer: d
Explanation: The relationship between producers and consumers at each trophic level is represented on the basis of energy or productivity at each trophic level. It can also be represented on the basis of the number of individuals and biomass at each level.

5. Who formulated the ecological pyramids?
a) Charles Darwin
b) Raymond Lindemann
c) Charles Elton
d) Gregor Mendel
View Answer

Answer: c
Explanation: In 1927, Charles Elton formulated ecological pyramids. A graphical illustration of the link (producers forming the bottom and top carnivores forming the tip) between the individuals present in various trophic levels of a food chain is called an ecological pyramid.
advertisement

6. What are ecological pyramids alternatively called?
a) Pyramid of age
b) Eltonian pyramids
c) Devonian pyramids
d) Circular pyramids
View Answer

Answer: b
Explanation: A graphical representation of the relationship between the individuals present in various trophic levels of a food chain is called an ecological pyramid. Ecological pyramids are alternatively called Eltonian pyramids. The ecological pyramids were formulated by Charles Elton in 1927.

7. Which of the following pyramid represents the number of individuals at each level?
a) Pyramid of energy
b) Circular pyramid
c) Pyramid of age
d) Pyramid of numbers
View Answer

Answer: d
Explanation: The pyramid of numbers represents the number of individuals at each level (producers forming the base and top carnivores forming the tip). Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is inverted or upright.
advertisement

8. Which of the following pyramid represents the total dry weight of the total amount of living matter at each level?
a) Pyramid of energy
b) Pyramid of age
c) Pyramid of biomass
d) Pyramid of numbers
View Answer

Answer: c
Explanation: The total dry weight of the total amount of living matter at each level (from producers to consumers) is represented by the pyramid of biomass. Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is inverted or upright.

9. Which of the following pyramids represent the rate of flow of energy at successive level?
a) Animals
b) Age structure
c) Plants
d) Pyramid of energy
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate of flow of energy or productivity at successive level (from producers to consumers) is represented by the pyramid of energy. Depending upon the nature of the food chain, the pyramid is always upright.
advertisement

10. Which of the following pyramids is always upright?
a) Pyramid of numbers
b) Age structure
c) Pyramid of energy
d) Pyramid of biomass
View Answer

Answer: c
Explanation: The pyramid of energy is always upright, depending upon the nature of the food chain. The pyramid of energy usually represents the rate of flow of energy or productivity at the successive level.

11. Which of the subsequent pyramid can either be upright or inverted?
a) Pyramid of energy
b) Pyramid of number
c) Ecological succession
d) Age structure
View Answer

Answer: b
Explanation: The pyramid of the number is inverted or upright, depending upon the nature of the food chain (organic and inorganic matter). The pyramid of the number represents the number of individuals at every level (producers forming the bottom and high carnivores forming the tip).

12. Which of the following pyramid may be upright or inverted?
a) Pyramid of energy
b) Age structure
c) Pyramid of biomass
d) Ecological succession
View Answer

Answer: c
Explanation: Depending upon the nature of the food chain, the pyramid of biomass is inverted or upright. The total dry weight of the total amount of living matter at each level (from producers to consumers) is represented by the pyramid of biomass.

13. In a forest ecosystem, how is the pyramid of numbers depicted?
a) Elliptical
b) Upright
c) Circular
d) Inverted
View Answer

Answer: b
Explanation: In a forest ecosystem the pyramid of the number depicted is always upright. The pyramid of numbers represents the number of individuals at every level.

14. Which pyramid is developed to represent the total amount of living material in a food chain?
a) Ecological succession
b) Age structure
c) Pyramid of energy
d) Pyramid of biomass
View Answer

Answer: d
Explanation: The total amount of living material (biomass) in a food chain is represented using the pyramid of biomass. The living matter at each level is represented in this pyramid. Depending upon the nature of the food chain, the pyramid of biomass is inverted or upright.

15. Which inverted pyramid is observed in a sea or pond ecosystem?
a) Pyramid of biomass
b) Pyramid of number
c) Age structure
d) Ecological succession
View Answer

Answer: a
Explanation: The total amount of living material (biomass) in a food chain is depicted using the pyramid of biomass. The pyramid of biomass for an ocean scheme is inverted. This is often as a result of the biomass of fishes is quite that of phytoplankton.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter