Biology Questions and Answers – Bacterial Diseases in Animals

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bacterial Diseases in Animals”.

1. Which of the following organism causes pneumonia?
a) Bacteria
b) Protozoan
c) Fungi
d) Slime mould
View Answer

Answer: a
Explanation: Pneumonia is caused by bacteria Streptococcus pneumoniae or Diplococcus pneumoniae. Klebsiella pneumoniae and few other bacteria also cause pneumonia. Antibiotic treatment is helpful.
advertisement

2. Which of the following is not a characteristic of pneumonia in animals?
a) Inflammation of lungs
b) Accumulation of mucus in alveoli
c) Fever
d) Easy breathing
View Answer

Answer: d
Explanation: Pneumonia is a disease of lungs which is characterised by inflammation of lungs and accumulation of mucus in alveoli and bronchioles that makes breathing quite difficult. Fever, chill and rapid shallow breathing are also observed.

3. Mastitis refers to _________
a) Inflammation of nephrons
b) Inflammation of neurons
c) Inflammation of Udders
d) Inflammation of mast cells
View Answer

Answer: c
Explanation: Mastitis is an inflammation of udders that often occurs in dry cows and pre-calving heifers due to infection of bacterium Corynebacterium pyogenes. The antibiotic treatment provides cure.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a highly contagious bacterial disease of cattle?
a) Mastitis
b) Anthrax
c) Pneumonia
d) Typhoid
View Answer

Answer: b
Explanation: Anthrax is a highly contagious bacterial disease of cattle, buffalo, horse, sheep, goat, etc. which is caused by rod-shaped bacterium called Bacillus anthracis.

5. Anthrax does not spread to humans while handling infected animals.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Anthrax spreads through contact with infected animals, contaminated feed, contaminated water and pasture. It also infects human beings handling infected animals and their products.
advertisement

6. Which of the following is not a symptom of Anthrax?
a) Rapid Breathing
b) Low body temperature
c) Discharge from nostrils
d) Rapid heartbeat
View Answer

Answer: b
Explanation: Symptoms of Anthrax include high fever, rapid breathing, congestion, painful swellings in different body parts, blood mixed foamy discharge from nostrils and later from mouth and anus. The body temperature also becomes high. Rapid heartbeats and breathing are also observed.

7. In anthrax, when discharge from natural opening becomes black, shining or foamy, death of the animal is likely to occur within 2-3 days.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In anthrax, when discharge from natural opening becomes black, shining or foamy, death of the animal is likely to occur within 2-3 days. Death occurs mostly due to the consumption of blood carried oxygen by the bacterium. The bacterium can be observed under microscope from blood samples of diseased animals.
advertisement

8. Which of the following is not a preventive measure for Anthrax?
a) Vaccination
b) Antiserum injection
c) Dirty pastures
d) Carcasses should be effectively disposed
View Answer

Answer: c
Explanation: Preventive measures include vaccination and antiserum injection to all, if the disease is noticed in any of the animals of the pasture. Carcasses should be effectively disposed off to prevent dispersal of anthrax spores.

9. Which of the following microorganism causes a bacterial disease in a poultry farm?
a) Ascaridia galli
b) Mycobacterium avium
c) Eimeria
d) Paramyxovirus
View Answer

Answer: b
Explanation: Mycobacterium avium is a bacterium which causes Tuberculosis. Ascaridia galli, Eimeria and Paramyxovirus Cause Fowl Ascariasis, Coccidiosis and New castle disease respectively.
advertisement

10. Which of the following is not a bacterium which causes disease in a poultry farm?
a) Tapeworm
b) Haemophilus gallinarium
c) Salmonella gallinarium
d) Pasteurella avicida
View Answer

Answer: a
Explanation: Many species of tapeworm causes Taeniasis. Salmonella gallinarium causes Fowl typhoid or Salmonellosis. Haemophilus gallinarium causes Fowl coryza. Pasteurella avicida causes Fowl cholera.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter