Biology Questions and Answers – Biotechnology Applications – Transgenic Animals – 3

«
»

This set of Biology MCQs for Class 12 focuses on “Biotechnology Applications – Transgenic Animals – 3”.

1. Transgenic mice are being developed for use in testing the safety of vaccines before they are used on ________
a) cattle
b) humans
c) pigs
d) monkeys
View Answer

Answer: b
Explanation: Transgenic mice are being developed for use in testing the safety of vaccines before they are used on humans. They have been successfully used to test the safety of the polio vaccine.
advertisement

2. Vaccines are normally tested on ______ before using on humans.
a) pigs
b) cattle
c) monkeys
d) mice
View Answer

Answer: c
Explanation: Non-primate humans are extensively used for testing vaccine safety. Monkeys are usually used because they show similar reactions to any antigen as that of humans.

3. Chemical safety testing is also known as _______ testing.
a) therapeutic
b) physical
c) toxicity
d) transgenic
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemical safety testing is also known as toxicity testing. It is said so because it measures the amount of toxic (chemical) substance in a sample that may affect living or non-living environment. It is also called as toxicology testing.
advertisement
advertisement

4. Chemical safety testing is also known as _______ testing.
a) transgenic
b) therapeutic
c) physical
d) safety
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemical safety testing is also known as safety testing. It is a process used to test the safety of any sample such as food from a chemical (toxin) which may affect living or non-living environment.

5. The procedure of chemical safety testing is the same as that used for testing _______ of drugs.
a) anatomy
b) toxicity
c) basicity
d) acidity
View Answer

Answer: b
Explanation: The procedure of chemical safety testing is the same as that used for testing the toxicity of drugs. Since toxic substances contain various chemicals, the testing procedure for both i.e. toxins and chemical safety is the same.
advertisement

6. The genes carried by transgenic animals make them more ______ to toxic substances as compared to non-transgenic animals.
a) strong
b) sensitive
c) infective
d) resistant
View Answer

Answer: b
Explanation: The genes carried by transgenic animals make them more sensitive to toxic substances as compared to non-transgenic animals. This happens because the newly inserted gene may or may not act against that particular toxin making them more susceptible to it.

7. To study the effects of the incorporated gene(s), the ________ animals are subjected to toxic substances.
a) infectious
b) normal
c) transgenic
d) non-transgenic
View Answer

Answer: c
Explanation: To study the effects of the incorporated gene(s), the transgenic animals are subjected to toxic substances. These animals are developed by incorporating a foreign gene within them which is used to study the function of that particular gene. This gene may or may not act against the toxin.
advertisement

8. Toxicity testing in transgenic animals will allow us to obtain results in ______ time.
a) less
b) appropriate
c) extra
d) more
View Answer

Answer: a
Explanation: Toxicity testing in transgenic animals will allow us to obtain results in less time. This happens because transgenic animals are sensitive towards ant toxin or show immediate reactions. Thus these animals can also be used for testing the safety of vaccines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

advertisement

To practice Biology MCQs for Class 12, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter