Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Oral Contraceptives

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Oral Contraceptives”.

1. What are the contraceptives delivered via the oral cavity called?
a) Natural methods
b) Barrier methods
c) Oral methods
d) Intrauterine methods
View Answer

Answer: c
Explanation: Oral contraceptives are delivered via the oral cavity. These come in the form of tablets or pills. They pass through the digestive tract and hence come in capsules that protect it from the acidic environment of the stomach. They are released in the small intestine where it is absorbed through the villi.
advertisement

2. Oral methods exist only for females.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Oral methods work by blocking the release of eggs or sperms. These come for both males and females. These methods have ease of delivery but come at the expense of many side-effects ranging from acne, pimples, hyper-sweating etc.

3. Which of the following hormonal dosage is given as an oral administration to prevent pregnancy?
a) Relaxin
b) Progesterone
c) Estradiol
d) Epinephrine
View Answer

Answer: b
Explanation: Oral administration is hormonal shots of progesterone, estrogen, and their combinations. These are contraceptives for females. Progesterone is normally released by corpus luteum in the case of an unfertilized egg to prevent further development of the uterine wall and to stimulate contractions of the uterus to expel the egg. Progesterone shots do the same job and forces the fertilized egg out in the form of menses.
advertisement
advertisement

4. What are oral contraceptives called?
a) Alcohols
b) Pills
c) Injections
d) Salines
View Answer

Answer: b
Explanation: Oral contraceptives are delivered in the form of tablets. Hence these are called oral pills. They come in the form of capsules since the drug has to pass through the digestive tract which has an extremely low pH. The capsule is designed so that the drug is released only in the small intestine, where it is absorbed into the blood.

5. At what phase of the menstrual cycle should the dosage of pills start?
a) Follicular phase
b) Testicular phase
c) Menstrual phase
d) Secretory phase
View Answer

Answer: c
Explanation: Pills are oral contraceptives. They should be taken daily for 21 days from the onset of menses. The first pill should be taken in the menstrual phase. This will prevent the release of egg in the next cycle.
advertisement

6. When should a female take an oral pill?
a) After the delivery of the baby
b) When pregnancy has been planned
c) When pregnancy has to be avoided
d) When Donald Trump announces so
View Answer

Answer: c
Explanation: The oral pills are weak contraceptives and should be taken daily by the female for a period of the first 21 days of the menstrual cycle. This has to be continued across all cycles until which the female wants to prevent conception.

7. Oral pills can be consumed at an interval of 21 days.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Oral pills are contraceptives. These are hormonal dosages. Hence, they are supposed to be taken daily for 21 days.
advertisement

8. Which of the following is not the function of an oral pill?
a) Inhibit ovulation
b) Inhibit heart development in the fetus
c) Inhibit implantation
d) Inhibit entry of sperms
View Answer

Answer: b
Explanation: Oral pills are hormonal doses and work by many different routes. These range from inhibiting ovulation, implantation, and preventing entry of sperms through the cervix.

9. Which of the following is a brand name for female oral contraceptives in India?
a) Nirodh
b) Virodh
c) Vinod
d) Saheli
View Answer

Answer: d
Explanation: Saheli is a brand name for oral pills in India. It has been widely accepted by females and has fewer side-effects. It is the world’s first non-steroidal contraceptive pill. It has fewer side-effects and is highly effective.
advertisement

10. What is the nature of components in Saheli?
a) Steroidal
b) Glycolipid based
c) Phospholipid based
d) Non-steroidal
View Answer

Answer: d
Explanation: Saheli is an oral contraceptive that has been widely popularized in India. It is safe with very few side effects. It is made up of non-steroidal compounds.

11. What is the frequency of intake required for Saheli to work?
a) Twice a month
b) Once a week
c) Once a year
d) Once a month
View Answer

Answer: b
Explanation: The oral contraceptive called Saheli is different from other hormone-releasing oral pills in the sense that it is non-steroidal. This gives it the advantage of having high dosage content, and thus lesser frequency of intake is needed. It can be taken once a week.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter