Biology Questions and Answers – Animal Husbandry and Dairy Farm Management-2

«
»

This set of Biology MCQs for Schools focuses on “Animal Husbandry and Dairy Farm Management-2”.

1. Which of the following cannot be obtained in a dairy farm?
a) Cream
b) Curd
c) Butter
d) Vegetables
View Answer

Answer: d
Explanation: Different kinds of products which can be obtained from milk in a dairy farm are cream, curd, buttermilk, Ghee, Condensed milk, powdered milk and cheese.
advertisement

2. Which of the following animals would you not expect in a dairy farm?
a) Cow
b) Camel
c) Cat
d) Sheep
View Answer

Answer: b
Explanation: Animals that you could expect in a dairy farm are a cow, buffalo, sheep and goat for milk production. Some dairy farms have cats to keep the place free of rodents.

3. How many breeds of cattle are present in India?
a) 108
b) 26
c) 72
d) 7
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 26 breeds of cattle and seven breeds of buffaloes which differ in their body colour, horn and forehead. Buffaloes serve as the primary source of milk- the only dietary animal protein for the majority of Indians.
advertisement
advertisement

4. What is a bullock?
a) Fertile female cow
b) Fertile male cow
c) Infertile female cow
d) Castrated male cow
View Answer

Answer: d
Explanation: Bullocks are castrated male cows. They have been used in agricultural operations and drawing carts. Their young forms are called steers.

5. Draught breed includes cows with good milk production but male with poor working capacity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Milch breed includes cow with good milk production but males with poor working capacity. Draught breed includes cows with poor milk production but males with good working capacity.
advertisement

6. Which of the following is an example of Milch breed?
a) Sahiwal
b) Nageri
c) Hallikar
d) Malvi
View Answer

Answer: a
Explanation: Examples of Milch breed are Sahiwal, Red Sindhi, Gir and Deoni. Draught breed includes Nageri, Hallikar, Malvi and Kangayam.

7. Which breed of cows has good milk production as well as includes males with good working capacity?
a) Milch breed
b) Exotic breed
c) General utility breed
d) Draught breed
View Answer

Answer: c
Explanation: General utility breed includes cows with good milk production and males with good working capacity. It includes Haryana, Kankrej, Tharparkar and Ongole.
advertisement

8. What are exotic breeds?
a) A Breed of animals living in an area
b) Foreign breeds of animals introduced in a region
c) A Breed of animals who got separated from their ancestors
d) A breed of endangered animals
View Answer

Answer: b
Explanation: Exotic breeds are foreign breeds of animals which are introduced in a country and require a special environment. For example, Holstein-Friesian, Brown Swiss, Jersey, etc.

9. Which country does the following breed of cattle belong to?
Breed of cattle diagram
a) England
b) Brazil
c) India
d) Denmark
View Answer

Answer: a
Explanation: The given diagram represents Jersey which is an exotic breed from England. Jersey is hybridised with non-descript cattle of Kerala to get Sunandini.
advertisement

10. Which of the following is an exotic breed from Holland?
a) Ayrshire
b) Brown Swiss
c) Holstein-Friesian
d) Red Dane
View Answer

Answer: c
Explanation: Holstein-Friesian is an exotic breed from Holland. Ayrshire, Brown Swiss and Red Dane are exotic breeds from Scotland, Switzerland and Denmark respectively.

11. Cows generally yield more milk of high-fat content.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Compared to cows, buffaloes generally yield more milk of high-fat content. The number of buffaloes is one-half of cows but their milk is superior to cow’s milk in the fat as well as mineral contents. Buffaloes also have greater disease resistance and longevity.

12. Why do buffaloes prefer to go in the water during summers?
a) They are lazy
b) They like water
c) They like the taste of water
d) They have the low heat tolerance
View Answer

Answer: d
Explanation: During summers, as they have black bodies which only absorbs heat and does not radiate it, so they prefer cool place or wallows in watery comfort. This way they could escape the scorching heat of the sun in summers.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology MCQs for Schools, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter