Biology Questions and Answers – Reproductive Health – Problems and Strategies

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproductive Health – Problems and Strategies”.

1. Reproductive health refers to _________
a) healthy baby
b) frequent coitus
c) healthy reproductive organs and functions
d) longer lifetime
View Answer

Answer: c
Explanation: Reproductive health refers to the proper maintenance of reproductive organs and ensuring the smooth functioning of the same.
advertisement

2. Which of the following is not the role of Reproductive and Child Health Care (RCH) programs?
a) Awareness about reproductive health
b) Providing facilities to build a reproductively healthy society
c) Providing support to reproductively sick people
d) Promote abortion
View Answer

Answer: d
Explanation: Reproductive and Child Health Care (RCH) programs were developed to cover a considerable range of reproduction-related issues. These did not encompass abortion. Abortion does not determine reproductive health.

3. Reproductive health covers perspectives ranging from the proper functioning of reproductive organs to the emotional, physical, behavioral, and social well-being of individuals.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reproductive health is not just a proxy for organ maintenance. According to WHO, it also implies that society is reproductively healthy, given the various aspects associated with reproduction ranging from emotional, behavioral, and social are also appropriately maintained.
advertisement
advertisement

4. What modes have not been used by the agencies to generate awareness on reproductive health?
a) Radio
b) Newspaper
c) Protests
d) Television
View Answer

Answer: c
Explanation: Governmental and non-governmental organizations have been raising awareness on reproductive health. They have used different media for the same. The most common ones being radio, television, newspapers, posters, etc.

5. Which of the following is the correct reason for delivering sex education at schools?
a) Discouraging myths and misconceptions
b) Encouraging rise in population
c) Solve the issue of global warming
d) Promote myths
View Answer

Answer: a
Explanation: The purpose of sex education is to provide the students with correct information about sex-related aspects and also to discourage any myths and misconceptions.
advertisement

6. What is not a reproduction-related problem?
a) STDs
b) Abortion
c) Global warming
d) Infertility
View Answer

Answer: c
Explanation: Reproduction-related problems are ones that affect reproductive health. These include difficulties in pregnancy and delivery, STDs, abortions, menstrual problems, infertility, contraception, and many more.

7. What test is used to determine the sex of the fetus?
a) Amniocentesis
b) Amyliodogenesis
c) Amnionic
d) Fluidic
View Answer

Answer: a
Explanation: Fetal sex determination is based on the patterns of chromosomes in the amniotic fluid present around the embryo. Hence this test is called amniocentesis.
advertisement

8. Amniocentesis deals with patterns of ______ in the amniotic fluid.
a) fingers
b) DNA
c) chromosomes
d) proteins
View Answer

Answer: c
Explanation: The chromosomal pattern in the amniotic fluid is detected using the technique called amniocentesis. This chromosomal pattern is called karyogenesis and can be used to detect the nature of chromosomes. Hence it can be exploited to determine sex of the fetus.

9. Saheli is ______ contraceptive.
a) oral
b) intravenous
c) topical
d) vaginal
View Answer

Answer: a
Explanation: Saheli is a contraceptive for females. It prevents unwanted pregnancy. It is an oral pill. It is Ormeloxifene, marketed under the brand name Saheli. It is a selective estrogen receptor modulator or SERM.
advertisement

10. Saheli was developed by scientists at _______ in India.
a) Indian Institute of Science
b) Indian Institute of Technology
c) Central Drug Research Institute
d) Acropolis
View Answer

Answer: c
Explanation: Saheli was developed by scientists at the Central Drug Research Institute. This institute is located at Lucknow in India. It belongs to a class of drugs called SERMs or Selective Estrogen Receptor Modulators.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter