Biology Questions and Answers – Organisms – Post-Fertilisation Events in Sexual Reproduction

«
»

This set of Biology Exam Questions for MBBS Entrance Exams focuses on “Organisms – Post-Fertilisation Events in Sexual Reproduction”.

1. What is the event after zygote formation called?
a) Pre-fertilization
b) Post-fertilization
c) Fertilization
d) Gametogenesis
View Answer

Answer: c
Explanation: Sexual reproduction is divided into 3 events. Pre-fertilization, fertilization and post-fertilization events. Pre fertilization is the events occurring before fusion of gametes (gametogenesis), fertilization is the fusion of gametes to form zygote and post-fertilization are the events occurring after zygote formation.
advertisement

2. Zygote divides by ______ to form haploid spores.
a) mitosis
b) meiosis
c) fragmentation
d) sporulation
View Answer

Answer: b
Explanation: Organisms having haplontic lifecycles, zygote divides by meiosis to form haploid spores that grow into haploid individuals. Formation of zygote forms the vital link, ensuring continuity of the species.

3. What is development of embryo called?
a) Fertilization
b) Syngamy
c) Parthenogenesis
d) Embryogenesis
View Answer

Answer: d
Explanation: Embryogenesis is the process of embryo formation from a zygote. It undergoes mitosis and cell differentiation in this process. Cell differentiation helps in categorizing cells into specialized tissues.
advertisement
advertisement

4. What are animals in which zygote development happens outside the body called?
a) Viviparous
b) Oviparous
c) Reptiles
d) Birds
View Answer

Answer: b
Explanation: Animals are categorized into 2 types of–oviparous and viviparous. Oviparous animals are those animals in which zygote development takes place outside the body. Reptiles and birds are examples of oviparous animals.

5. What are animals in which zygote formation takes place in the body called?
a) Oviparous
b) Viviparous
c) Humans
d) Whales
View Answer

Answer: b
Explanation: Animals are categorized into 2 types of–oviparous and viviparous. Viviparous animals are those animals in which zygote development takes place within the body itself. Mammals are a very good example for viviparous reproduction.
advertisement

6. Oviparous animals lay eggs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Since development of oviparous animals takes place outside the body, they develop a calcareous outer shell that provides protection for the zygote. The eggs are laid in a safe place. After a period of incubation, the eggs hatch to give young ones.

7. Chances of survival are more for ______ animals.
a) Terrestrial
b) Oviparous
c) Viviparous
d) Aerial
View Answer

Answer: c
Explanation: Since zygote development takes place inside the female body, they are in a protected environment. Unlike the oviparous animals, which are vulnerable. The chances of oviparous animals to survive is low.
advertisement

8. In flowering plants, where is the zygote formed?
a) Ovule
b) Pollen tube
c) Anther
d) Stalk
View Answer

Answer: a
Explanation: In flowering plants, the zygote is formed in the ovule. The pollen tube is a mode of transportation for the pollens that lay on the stigma, to the ovaries. Anther consists of pollen grains (male gamete).

9. What does the zygote develop into?
a) Embryo
b) Baby
c) Morula
d) Humans
View Answer

Answer: a
Explanation: Zygote develops into an embryo. It happens through a series of cell division and cell differentiation. In case of flowering plants, the zygote develops into an embryo and the ovule develops into a seed.
advertisement

10. What is the thick wall developed on a fruit called?
a) Parenchyma
b) Hilum
c) Pleurae
d) Pericarp
View Answer

Answer: d
Explanation: Ovaries develop into fruits which further develop a thick wall covering called the pericarp. The major function of the pericarp is protection. After fertilization all flower parts wither and fall off.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Exam Questions for MBBS Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter