Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Pollen-Pistil Interaction

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Pollen-Pistil Interaction”.

1. Pollen–pistil interaction determines the ____ of the pollen.
a) compatibility
b) color
c) nature
d) maturation
View Answer

Answer: a
Explanation: Pollen-pistil interaction determines the suitability of pollen for carrying out the process of sexual reproduction. If it is not compatible, fertilization process will not begin.
advertisement

2. _____ incompatibility prevents cross pollination.
a) Intraspecific
b) Self
c) Interspecific
d) Outbreeding
View Answer

Answer: c
Explanation: Interspecific incompatibility prevents cross pollination between members of different of different species. It maintains species individuality.

3. ______ incompatibility promotes cross pollination.
a) Inbreeding
b) Intraspecific
c) Outbreeding
d) Interspecific
View Answer

Answer: b
Explanation: Intraspecific incompatibility promotes cross pollination and ensures heterozygosity which helps in evolution. It is achieved by self-sterility. It is also called self-incompatibility.
advertisement
advertisement

4. In ______ self incompatibility, genotype of pollen determines the incompatibility.
a) outbreeding
b) interspecific
c) sporophytic
d) gametophytic
View Answer

Answer: d
Explanation: In gametophytic self-incompatibility, genotype of pollen determines the incompatibility. Pollen is compatible with the diploid cell of that pistil that carries the S allele other than the one present on the pollen.

5. In ______ self incompatibility, genotype of pollen does not determine the incompatibility.
a) intraspecific
b) inbreeding
c) sporophytic
d) gametophytic
View Answer

Answer: c
Explanation: In sporophytic self-incompatibility, genotype of sporophytic tissues and not the pollen, determines the incompatibility. Seen in Asteraceae and Brassicceae.
advertisement

6. Pollination guarantees the transfer of the right type of pollen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no guarantee that compatible pollens will fall on the stigma since pollination highly depends on factors like wind, animals, birds, insects, etc.

7. How is the dialogue of pollen rejection maintained in the pistil?
a) Stigma
b) Nucellus
c) Chemicals
d) Style
View Answer

Answer: c
Explanation: Pistil has the power of recognizing the pollen. If the pollen is incompatible with the pistil, the pistil will not allow the growth of the pollen tube and mediate the process via chemicals, just like hormones.
advertisement

8. There are ____ present on the stigmatic surface.
a) vitamins
b) proteins
c) polysaccharides
d) disaccharides
View Answer

Answer: b
Explanation: In the recent years, botanists have found out the presence of certain proteins present on the pollen and the stigma that helps in the recognition.

9. It is necessary for the stigma to recognize the pollen before the process of fertilization.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: It is necessary for the stigma to recognize the pollen. Not all plant species are compatible with each other and in some species its not compatible with its own self.
advertisement

10. ____ does not allow the raising of pure lines.
a) Self compatibility
b) Interspecific incompatibility
c) Intraspecific incompatibility
d) Outbreeding
View Answer

Answer: c
Explanation: The disadvantage of intraspecific incompatibility also known as self-incompatibility is that it does not allow the production of pure lines. It only promotes cross pollination.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter