Biology Questions and Answers – Reproduction in Organisms

»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reproduction in Organisms”.

1. What is the period from birth to natural death of an organism known as?
a) Life span
b) Senescence
c) Age
d) Life cycle
View Answer

Answer: a
Explanation: The period from birth to natural death of an organism is known as its life span. It varies from few years to thousand years, depending on the organism.
advertisement

2. Reproduction is defined as a biological process of organisms giving rise to young ones or offspring.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reproduction is a biological process carried out by organisms in order to keep their species alive. It is a process carried out generation after generation. There are many ways of reproducing. They are divided into sexual and asexual reproduction.

3. What is the term used to describe genetic and morphologic similarities between different individuals?
a) Offspring
b) Clone
c) Gamete
d) Cell
View Answer

Answer: b
Explanation: Clones are organisms with the same genetic and morphological similarities. It can be carried out naturally and artificially. Asexual reproduction is an example of natural cloning. Artificial cloning is carried out in labs. In biotechnology cloning can refer to DNA fragments or cell copies.
advertisement
advertisement

4. What type of reproduction does the image depict?
Binary fission diagram
a) Vegetative propagation
b) Fragmentation
c) Budding
d) Binary fission
View Answer

Answer: d
Explanation: Single celled organisms undergo binary fission. The parent cell splits into 2 daughter cells. They produce identical cells.

5. Which plant is the “terror of Bengal”?
a) Cereus
b) Corpse plant
c) Water hyacinth
d) Cactus
View Answer

Answer: c
Explanation: Water hyacinth is a water weed that grows on still water. It drains out all the oxygen from the water bodies which is extremely fatal for the marine organisms. It is very difficult to get rid of them because even if leaves behind a single bud, it will start multiplying at a great speed.
advertisement

6. From where do rhizomes arise?
a) Roots
b) Leaves
c) Buds
d) Nodes
View Answer

Answer: d
Explanation: The site of origin in rhizomes is from nodes present in modified stems. Examples of plants that give rise to new plantlets from nodes: potatoes (the nodes on potatoes are also called nodes) and ginger.

7. How does Bryophyllum reproduce?
a) Leaves
b) Stem
c) Roots
d) Nodes
View Answer

Answer: a
Explanation: Adventitious buds arise from the margin of the leaves in Bryophyllum. Those buds give rise to new plants that fall of when they are capable enough to grow on their own. This unique ability has been exploited by the gardeners and farmers.
advertisement

8. Sexual reproduction is better than asexual reproduction.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Sexual reproduction is better than asexual reproduction. This is mostly because sexual reproduction brings about variation in the offspring which brings about mutations and helps it adapt to the changes in the environment. On the other hand, asexual reproduction is a fast process but the offspring that is produced has no variation which makes it difficult for it to adapt to even small changes.

9. Fusion of gametes forms a zygote.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of fertilization is described as the fusion of two gametes of opposite sex. This fusion forms a zygote or an egg. Its genome is a combination of DNA in 2 gametes. Th chromosome number in each is 23 (haploid). On fusion it becomes a diploid cell (23 + 23 = 46).
advertisement

10. What is the period of growth known as in plants?
a) Senescence
b) Juvenile phase
c) Reproductive phase
d) Vegetative phase
View Answer

Answer: d
Explanation: The general term for the period of growth is known as juvenile phase. In plants it is known as the vegetative phase. The end of juvenile phase marks the beginning of reproductive phase.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter