Biology Questions and Answers – The Female External Genitalia

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Female External Genitalia”.

1. Among the following, which one is not included in the female external genitalia?
a) Clitoris
b) Mons pubis
c) Vagina
d) Hymen
View Answer

Answer: c
Explanation: The female external genitalia include mons pubis, labia majora, labia minora, hymen and clitoris. The vagina is a fibro-muscular tube measuring 7.5-10cm in length, extending from the cervix of the uterus to the vestibule on the outer side.
advertisement

2. Cushion of fatty tissue covered by skin and pubic hair – _______
a) Labia majora
b) Labia minora
c) Vulva
d) Mons pubis
View Answer

Answer: d
Explanation: Mons pubis is a cushion of fatty tissue covered by skin and pubic hair. The female external genitalia include mons pubis, labia majora, labia minora.

3. Finger-like structure above the urethral opening is called ______
a) vulva
b) clitoris
c) vagina
d) labia minora
View Answer

Answer: b
Explanation: The clitoris is a tiny finger-like structure which lies at the upper junction of the two labia minora above the urethral opening. It is erectile and highly sensitive and is equivalent to the male penis.
advertisement
advertisement

4. Human female urethra and the genital duct have the same opening.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Urinary Meatus, the opening of the urethra in the vestibule, is situated below the clitoris and above the vaginal opening. Thus, in a human female the urethra and the genital duct have separate openings.

5. _______ glands are present on either side of the vaginal orifice.
a) Bartholin’s
b) Pineal
c) Ceruminous
d) Mammary
View Answer

Answer: a
Explanation: The Bartholin’s glands or Vestibular glands are two bean shaped glands, one on either side of the vaginal orifice. These glands secrete a clear, viscous fluid under sexual excitement.
advertisement

6. In olden days, _____ used to serve as an indicator of virginity.
a) hymen
b) vagina
c) vulva
d) clitoris
View Answer

Answer: a
Explanation: The hymen, the thin membranous diaphragm at the vaginal orifice, is often torn during the first coitus (intercourse). Hymen maybe torn in other ways too, like sports, a disease, sudden jolt, etc. In some females, the hymen persists even after intercourse. Hence, presence or absence of hymen is an unreliable indicator.

7. Sweat and sebaceous glands are present in the ______
a) Labia majora
b) Labia minora
c) Vaginal orifice
d) Mons pubis
View Answer

Answer: a
Explanation: The labia majora (Large Lips) are fleshy folds of skin containing sweat and sebaceous glands, which extend down from the mons pubis and surround the vaginal opening.
advertisement

8. _________ are folds of mucous membrane.
a) Labia majora
b) Labia minora
c) Vaginal orifice
d) Mons pubis
View Answer

Answer: b
Explanation: The labia minora (Small Lips) are paired folds of mucous membrane under the labia majora and are devoid of hair and sweat glands but are rich in sebaceous glands.

9. ________ equivalent to male scrotum.
a) Vaginal orifice
b) Hymen
c) Vagina
d) Labia majora
View Answer

Answer: d
Explanation: The labia majora and labia minora are equivalent to the male scrotum and comprise of the vulva. The opening of the vagina is often covered partially by a membrane called hymen.
advertisement

10. _________ provides passage for menstrual flow.
a) Vagina
b) Vulva
c) Clitoris
d) Mons pubis
View Answer

Answer: a
Explanation: The vagina provides a passage for the menstrual flow, receives the male’s penis during copulation and serves as the lower birth canal at the time of delivery.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter