Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Pollination and its Types

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Pollination and its Types”.

1. Transfer of pollen grains to the stigma of a pistil is termed _______
a) fertilization
b) pollination
c) maturation
d) transfer
View Answer

Answer: b
Explanation: It is the transfer of one pollen grain to the stigma of the flower. This process leads to the process of fertilization. It is through this process that the seeds are produced.
advertisement

2. _______ flowers are invariably autogamous as there is no chance of cross pollen landing on the stigma.
a) Cleistogamous
b) Chasmogamous
c) Anephalous
d) Autogamous
View Answer

Answer: a
Explanation: Cleistogamous are a type of automatic self-pollinating plants that can conduct pollination through non opening self-pollinating flowers, especially in peanuts and peas.

3. _______ is the transfer of pollen grains from anther to the stigma of another flower of the same plant.
a) Geitonogamy
b) Cleistogamy
c) Autogamy
d) Xenogamy
View Answer

Answer: d
Explanation: Xenogamy is defined as the transfer of pollen grains from the anther of one plant to the stigma of a different plant. This type of pollination helps in breeding genetically different types of pollens.
advertisement
advertisement

4. _______ is the transfer of pollen grains from the anther to the stigma of another flower of the same plant.
a) Cleistogamy
b) Autogamy
c) Geitonogamy
d) Xenogamy
View Answer

Answer: c
Explanation: Geitonogamy is a kind of self-pollination wherein the fertilization of a flower is done by a pollen from another flower on the same or genetically identical plant.

5. ________ flowers produce assured seed set even in the absence of pollinator.
a) Cleistogamous
b) Autogamous
c) Chasmogamous
d) Anemophelous
View Answer

Answer: a
Explanation: Cleistogamous plants are self- pollinating flowers that do not open and fertilize within the bud. Some examples of flowers that propagate cleistogamy-peanuts and peas.
advertisement

6. In _____ type, pollination is achieved within the same flower.
a) Perrenial
b) Autogamy
c) Cleistogamy
d) Offset
View Answer

Answer: b
Explanation: Autogamy can be defined as the type of pollination where the flowers self- pollinate. The difference between cleistogamy and autogamy is that in cleistogamy, pollination occurs within the buds whereas in autogamy, pollination occurs in open flowers.

7. In normal flower which opens and exposes the ______ and the stigma, complete autogamy is rare.
a) Stigma
b) Nucellus
c) Anther
d) Style
View Answer

Answer: c
Explanation: Anthers is abroad knob like fertile part of a stamen that produces and stores pollen grains. On dehiscence, that is the cracking open of anther sacs, the pollen grains fall off.
advertisement

8. Pollen grains come in contact with stigma before dehiscence.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Dehiscence is the process of the anther sacs bursting open after maturing. In this process the matured pollen grains fall off and are ready for pollination.

9. Depending on the source of pollen, pollination can be divided into 3 parts.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True-Autogamy, Geitonogamy and Xenogamy.
Autogamy is a process of self-fertilization which means fusion of 2 gametes that come from individual flowering plants.
Geitonogamy is a process of fertilization where the flower is fertilized by a pollen of a different flower of the same plant.
Xenogamy is a process of fertilization where the flower is fertilized by a pollen of a different flower of a different plant.
advertisement

10. Which of the following do not produce 2 types of flower?
a) Viola
b) Oxalis
c) Hibiscus
d) Commelina
View Answer

Answer: c
Explanation: Some plants such as Viola (common pansy), Oxalis, and Commelina produce two types of flowers–chasmogamous flowers which are similar to flowers of other species with exposed anthers and stigma, and cleistogamous flowers which do not open at all.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter