Biology Questions and Answers – Human Health and Disease – Drugs and Alcohol Abuse-5

«
»

This set of Biology Written Test Questions for NEET Exam focuses on “Human Health and Disease – Drugs and Alcohol Abuse-5”.

1. PCP stands for ____________
a) Phencyclidine
b) Phenylketonuria
c) Phenpyridoxine
d) Phenylcyclohexene
View Answer

Answer: a
Explanation: PCP stands for Phencyclidine drugs. It is available to addicts as angel dust or white granular powder. It is a hallucinogenic drug that causes impaired motor coordination, distortion of body image, etc.
advertisement

2. Which of the following drug is used in immobilising large animals?
a) Mescaline
b) Psilocybin
c) Phencyclidine
d) Cocaine
View Answer

Answer: c
Explanation: Phencyclidine is a veterinary medicine used in immobilising large animals. A dose of 5 mg causes excitement, analgesia, dysarthria, a feeling of estrangement, a horizontal or vertical oscillation of eyeball, vasospasm of cerebral arteries, insomnia, and chronic schizophrenia.

3. Where are cannabinoids obtained from?
a) Cannabis sativa
b) Erythroxylum coca
c) Opium poppy
d) Datura
View Answer

Answer: a
Explanation: Cannabinoids are obtained from Cannabis sativa. The parts of this plant are used for various purposes like to reduce stress and relieve pain. But the side effects of this drug overpower its medical benefits and sometimes it is abused by people.
advertisement
advertisement

4. Where are the cannabinoid receptors present in our body?
a) Kidney
b) Eyes
c) Liver
d) Brain
View Answer

Answer: d
Explanation: Cannabinoids are a group of chemicals that interact with cannabinoid receptors present principally in our brains. These drugs are generally taken by inhalation and oral ingestion; these are known for their effects on the cardiovascular system of the body.

5. Only male plants are used to make bhang.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: To make Bhang, fresh or dried leaves and flowering shoots of both male and female plants are used as ingredients for a drink or other food article, e.g., pakora, tikki.
advertisement

6. Which of the following plant’s leaves are depicted in the following diagram?
Cannabis sativa plant diagram
a) Opium poppy
b) Cannabis sativa
c) Datura
d) Atropa belladonna
View Answer

Answer: b
Explanation: The given diagram represents the leaves of the Cannabis sativa plant. This plant produces four types of hallucinogenic products-Bhang, Ganja, Charas, and Hash oil.

7. From which part of the plant, Ganja is obtained?
a) Female inflorescence
b) Male inflorescence
c) Both male and female inflorescences
d) Leaves of both male and female plant
View Answer

Answer: a
Explanation: Ganja is a cannabinoid obtained from the dried unfertilised female inflorescence. Usually, it is smoked in cigarettes and pipes. It is the most commonly used illegal drug around the world.
advertisement

8. Charas is obtained from the pollen grains of the male plant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Charas is generally obtained from the resin collected from the flowering tops of generally female plants. It is usually smoked. Sometimes it is also known as Hashish.

9. What is the psychoactive substance in Hash oil?
a) 9-Delta cannabinoid
b) 11-hydrotetrahydrocannabinol
c) 9-tetrahydrocannabinol
d) Atropine
View Answer

Answer: c
Explanation: Hash oil is a lipid-soluble plant extract. It is a highly concentrated form. The psychoactive substance is 9-tetrahydrocannabinol. It is quickly absorbed in the lungs and is converted to a psychedelic chemical 11-hydrotetrahydrocannabinol in the liver.
advertisement

10. The following diagram represents the structure of __________
Skeletal structure of the cannabinoid molecule
a) Opioid
b) Amphetamine
c) Morphine
d) Cannabinoid
View Answer

Answer: d
Explanation: The given diagram represents the skeletal structure of the cannabinoid molecule. Cannabinoids are a group of chemicals which are obtained from the Cannabis plant. The compounds obtained from the plant are called as Hemp or cannabis compounds.

11. Which of the following symptom is not a symptom observed by the use of Bhang, Charas, or Ganja?
a) Constriction of pupils
b) Anxiety attacks
c) Impaired depth perception
d) Slowing of time sense
View Answer

Answer: a
Explanation: Use of Bhang, Charas or Ganja leads to Dilation of pupils, Anxiety attacks, light-headedness, Pleasure, Redness of eyes, Increased appetite, Impaired depth perception, Impaired driving ability, slowing of time sense, Delayed response, etc.

12. Which of the following is a physiological change observed in marijuana or hashish smokers?
a) Increased Vital capacity of the lungs
b) Decreased Vital Capacity of the lungs
c) The increased surface area of alveoli
d) Increased functional residual capacity of the lungs
View Answer

Answer: b
Explanation: In marijuana or Hashish smokers, a decreased vital capacity of the lungs is observed. The regular use of these drugs causes addiction. It further leads to Tachycardia, Precipitation of Angina, Chronic cough, and Bronchitis.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Written Test Questions for NEET Exam, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter