Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Double Fertilisation

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Double Fertilisation”.

1. Double fertilization is seen in _______
a) angiosperms
b) gymnosperms
c) Malaceae
d) Viola
View Answer

Answer: a
Explanation: Double fertilization is found in angiosperms only. In angiosperms, female gametophyte abruptly stops its growth at 8 nucleate stages. After the formation of the zygote and primary endosperm nucleus, further growth of embryo sac takes place.
advertisement

2. In _______, female gametophytes stop their growth at 8 nucleate stages.
a) cleistogamous
b) chasmogamous
c) gymnosperms
d) angiosperms
View Answer

Answer: d
Explanation: Double fertilization occurs only in angiosperms. The female gametophyte in angiosperms abruptly stop their growth at 8 nucleate stages.

3. The further growth of embryo takes place when the ______ has been formed.
a) pollen
b) ovule
c) zygote
d) pistil
View Answer

Answer: c
Explanation: Further growth of embryo sac occurs only when the zygote has been formed and primary endosperm nucleus has been created by triple fusion.
advertisement
advertisement

4. What initiates the formation of endosperms?
a) Fertilization
b) Triple fusion
c) Fusion
d) Double fusion
View Answer

Answer: b
Explanation: The triple fusion initiates the formation of endosperm by withdrawal of nourishment from the nucellus and parent plant.

5. Endosperm is formed only when it is needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The need arises after fertilization because the endosperm provides nutrition for the simultaneously developing embryo. If fertilization fails, no endosperm will be formed.
advertisement

6. Which 2 scientists stated that endosperms were for reduction of female gametophyte?
a) Chargaff and Franklin
b) Nirenburg and Khoranna
c) Watson and Crick
d) Brink and Cooper
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Brink and Cooper (1940), endosperm is a tissue developed to compensate for the extreme reduction of female gametophyte in angiosperms.

7. The growth of the pollen tube is directed by ______
a) obturator
b) meristem
c) parenchyma
d) schlerenchyma
View Answer

Answer: a
Explanation: In the ovary the growth of the pollen tube is directed by another tissue called obturator. The pollen tube enters the ovule, either through its micropyle (porogamy e.g., Lily), chalaza (chalazogamy e.g., Betula, Casuarina, Juglans regia) or the sides after piercing through the integuments (mesogamy, e.g. Cucurbita, Populus, Pistacea).
advertisement

8. Generative fertilization is also called _____
a) apomixis
b) syngamy
c) vegetative fertilization
d) senescence
View Answer

Answer: b
Explanation: Generative fertilization is also called syngamy or true fertilization. Out of the two male gametes one fuses with egg or oosphere to perform generative fertilization.

9. Second fertilization is called ________
a) syngamy
b) apomixis
c) senescence
d) vegetative fertilization
View Answer

Answer: d
Explanation: Second fertilization is called vegetative fertilization since as a consequence, a vegetative or nutritive tissue is formed to nourish the embryo. Vegetative fertilization is also called triple fusion since three nuclei get fused, two polar nuclei and one male gamete.
advertisement

10. Pollen tube is attracted to the _____ end of the embryo sac.
a) micropylar
b) hilum
c) synergid
d) generative
View Answer

Answer: a
Explanation: After entering the ovule, the pollen tube is attracted towards the micropylar end of the embryo sac. The attractants are secreted by synergids or help cells. The pollen tube pierces one of the two synergids and bursts open into it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter