Biology Questions and Answers – Population Growth – 3

«
»

This set of Biology Online Test for BDS-Dental Entrance Exams focuses on “Population Growth – 3”.

1. Which of the following formula correctly defines natality?
a) Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000
b) Natality = \(\frac{Number \, of \, births \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000
c) Natality = \(\frac{Number \, of \, births + Number \, of \, deaths}{Mid-year \, population}\) x 1000
d) Natality = Births – Deaths x 1000
View Answer

Answer: b
Explanation: The natality is also known as the birth rate. It is the number of individuals born in a population at a specific time. For humans, it is described as a number of individuals born per 1000 of the population per year.
advertisement

2. Which of the following formula correctly defines mortality?
a) Mortality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000
b) Mortality = \(\frac{Number \, of \, births \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000
c) Mortality = Number of deaths x 1000
d) Mortality = Number of births x 1000
View Answer

Answer: a
Explanation: The growth rate is the increase in population due to an actual number of individuals added to the population. Usually in India, the growth rate is calculated every 10 years.

3. Which of the following formula correctly defines growth rate (GR)?
a) GR = \(\frac{Natality – Mortality}{Unit time}\)

b) GR = \(\frac{Natality – Natality}{Unit time}\)

c) GR = \(\frac{Mortality – Natality}{Unit time}\)

d) GR = \(\frac{Mortality – Mortality}{Unit time}\)

View Answer

Answer: a
Explanation: The growth rate. It is the increase in population due to an actual number of individuals added to the population. Usually in India, the growth rate is calculated every 10 years.
advertisement
advertisement

4. The 10 individuals are born per year in a population, and the mid-year population is 5000. What is the birth rate of that area?
a) 20
b) 1.6
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{10}{5000}\) 1000 = 2
The birth rate of the given area is 2 per year.

5. The 20 individuals are born per year in a population, and the mid-year population is 5000. What is the birth rate of that area?
a) 20
b) 1.0
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{20}{5000}\) 1000 = 4
The birth rate of the given area is 4 per year.
advertisement

6. The 80 individuals are born per year in a population, and the mid-year population is 5000. What is the birth rate of that area?
a) 20
b) 16
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{80}{5000}\) 1000 = 16
The birth rate of the given area is 16 per year.

7. The 100 individuals are born per year in a population, and the mid-year population is 5000. What is the birth rate of that area?
a) 2
b) 1.0
c) 20
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{100}{5000}\) 1000 = 20
The birth rate of the given area is 20 per year.
advertisement

8. The 20 individuals are dying per year in a population, and the mid-year population is 7000. What is the death rate of that area?
a) 13
b) 30
c) 2.8
d) 29
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{20}{7000}\) 1000 = 2.8
The birth rate of the given area is 2.8 per year.

9. The 25 individuals are dying per year in a population, and the mid-year population is 7000. What is the death rate of that area?
a) 13
b) 30
c) 2
d) 3.6
View Answer

Answer: d
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{25}{7000}\) 1000 = 3.6
The birth rate of the given area is 3.6 per year.
advertisement

10. The 75 individuals are dying per year in a population, and the mid-year population is 7000. What is the death rate of that area?
a) 13
b) 30
c) 10.7
d) 39
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{75}{7000}\) 1000 = 10.7
The birth rate of the given area is 10.7 per year.

11. The 95 individuals are dying per year in a population, and the mid-year population is 7000. What is the death rate of that area?
a) 200
b) 13.6
c) 100
d) 395
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the formula, Natality = \(\frac{Number \, of \, deaths \, per \, year}{Mid-year \, population}\) x 1000 = \(\frac{95}{7000}\) 1000 = 13.6
The birth rate of the given area is 13.6 per year.

12. If in a population the natality is 20 and mortality is 10, in a span of 10 years. What is the growth rate (GR) of that population?
a) 0
b) 20
c) 1
d) -10
View Answer

Answer: c
Explanation: As per the formula, GR = \(\frac{Natality – Mortality}{Unit \, time} = \frac{20 – 10}{10}\) = 1
The growth rate of the given area is 1 in 10 years.

13. If in a population the natality is 30 and mortality is 5, in a span of 10 years. What is the growth rate (GR) of that population?
a) 0
b) 2.5
c) 10
d) -10
View Answer

Answer: b
Explanation: As per the formula, GR = \(\frac{Natality – Mortality}{Unit \, time} = \frac{30 – 5}{10}\) = 2.5
The growth rate of the given area is 2.5 in 10 years.

14. If in a population the natality is 50 and mortality is 80, in a span of 10 years. What is the growth rate (GR) of that population?
a) 28
b) 100
c) 10
d) -3
View Answer

Answer: d
Explanation: As per the formula, GR = \(\frac{Natality – Mortality}{Unit \, time} = \frac{50 – 80}{10}\) = -3
The growth rate of the given area is -3 in 10 years.

15. If in a population the natality is 25 and mortality is 55, in a span of 10 years. What is the growth rate (GR) of that population?
a) -3
b) 100
c) 28
d) -38
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the formula, GR = \(\frac{Natality – Mortality}{Unit \, time} = \frac{25 – 55}{10}\) = -3
The growth rate of the given area is -3 in 10 years.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Online Test for BDS-Dental Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter