Biology Questions and Answers – A Brief Account of Evolution of Plants

«
»

This set of Biology Online Test for MBBS Entrance Exams focuses on “A Brief Account of Evolution of Plants”.

1. Blue-green algae originated about ______ years ago.
a) 1.5 billion
b) 2.5 billion
c) 3.5 billion
d) 4 billion
View Answer

Answer: a
Explanation: Prokaryotic form of life was formed. Also, blue-green algae originated about 1.5 billion years ago. They evolved during the Archaeozoic era.
advertisement

2. What occurred during the Cambrian period of plant evolution?
a) Single-celled bacteria evolved in the sea
b) Blue-green algae evolved in the sea
c) Marine multicellular algae evolved
d) Unicellular plants evolved
View Answer

Answer: c
Explanation: Marine bacteria evolved. Along with this, colonial multicellular filamentous algae evolved in oceans during the Cambrian period. This occurred about seven crore years ago.

3. Marine plants were abundant during which period?
a) Cambrian
b) Ordovician
c) Silurian
d) Permian
View Answer

Answer: b
Explanation: Marine plants were abundant during the Ordovician period. Plants also reached fresh water during this period. It occurred about 6 to 7 crore years ago during the Palaeozoic era.
advertisement
advertisement

4. Bryophytes belonged to _______ ancestral chain.
a) Diphyte
b) Tracheophyte
c) Monophyte
d) Chlorophyte
View Answer

Answer: d
Explanation: Bryophytes belonged to chlorophyte ancestors. Bryophytes originated about 6.5 crore years ago. Bryophytes flourished during the tertiary period.

5. Which of the following does not belong to tracheophyte ancestors?
a) Herbaceous lycopods
b) Arborescent lycopods
c) Sphenopsids
d) Zosterophyllum
View Answer

Answer: c
Explanation: Herbaceous lycopods, arborescent lycopods, and zosterophyllum belong to the ancestral line of tracheophyte. They occurred during the period of Jurassic, Permian, and Silurian respectively. Sphenopsids belonged to Psilophyton.
advertisement

6. Origin of first seed plants occurred during which period?
a) Carboniferous
b) Permian
c) Silurian
d) Cambrian
View Answer

Answer: a
Explanation: It was during the Carboniferous period when the first seed plants occurred. Ancestral gymnosperms, ferns, and bryophytes also originated during this period. It occurred at about 6.5 crore years ago.

7. Evolution of gymnosperms was at its peak during the Triassic period.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It is a wrong statement as the evolution of gymnosperms were at its peak during the Jurassic period and not Triassic. During the Triassic period, the forests of conifers, cycads, and other gymnosperms evolved.
advertisement

8. It was during the Cretaceous period when ______ appeared.
a) Gymnosperms
b) Monocots
c) Dicots
d) Angiosperms
View Answer

Answer: d
Explanation: Angiosperms appeared during the Cretaceous period about 7.1 crore years ago. Dicots also began their evolution during this period. They belonged to the Mesozoic era.

9. Rise of monocots occurred during which epoch?
a) Pliocene
b) Oligocene
c) Eocene
d) Miocene
View Answer

Answer: b
Explanation: Rise of monocots occurred during the epoch Oligocene. It occurred at about 1.9 crore years ago. They belonged to the Tertiary period of the Cenozoic era.
advertisement

10. Increase of herbs and grasses occurred _______ years ago.
a) Two lakhs
b) Six lakhs
c) Seven lakhs
d) One crore
View Answer

Answer: c
Explanation: It was 7 lakh years ago when herbs and grasses increased in population. They belonged to the epoch Pleistocene of the Quaternary period. They collectively occurred during the Cenozoic era.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice Biology Online Test for MBBS Entrance Exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter