Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Abiotic Agents of Pollination

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Abiotic Agents of Pollination”.

1. Most common abiotic pollinator is ___
a) water
b) wind
c) soil
d) temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: Plants pollinated by wind produce a large (maybe billions) amount of pollen grains into the air so that they hit the target on other plants. Many crop plants like wheat are wind pollinated.
advertisement

2. Pollination by ____ is rare.
a) wind
b) animals
c) soil
d) water
View Answer

Answer: d
Explanation: In plants pollinated by the wind, flowers are small and inconspicuous. The pollen grains are made light weight and unwettable due to the presence of a mucilage covering. The water current acts as a pollen vector.

3. Pollination by wind is limited to about 30 genera of plants.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Hydrophily occurs in about 30 genera of (majorly) monocots e.g., Vallisneria, Ceratophyllum, Zostera. In several aquatic plants with flowers protruding onto the surface of water, pollination may occur by wind or insects, e.g., Lotus, Water Hyacinth, Water Lily.
advertisement
advertisement

4. Pollination by wind is called ____
a) Autogamy
b) Xenogamy
c) Geitonogamy
d) Anemophily
View Answer

Answer: d
Explanation: Anemophily is pollination by winds. It is a mode of cross pollination or transfer of pollen grains from a mature anther to the stigma of a pistil which is accomplished through the agency of wind, e.g., Coconut Palm, Date Palm, Maize, many grasses, Cannabis.

5. Pollination by water is called ______
a) Cleistogamous
b) Xenogamy
c) Hydrophily
d) Anemophily
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrophily is pollination by water. It is the mode of pollination or transfer of pollen grains from the mature anther of a flower to the stigma of another flower which is accomplished through the agency of water.
advertisement

6. Zoster is an example of ______
a) pollination by animals
b) pollination by wind
c) pollination by water
d) pollination by birds
View Answer

Answer: c
Explanation: Zoster is an example of pollination by water. In Zostera, the marine angiosperm (Sea Grass), the pollen grains are long ribbon-like (upto 2500 μm) and without exine.

7. Which of the following is a dioecious, submerged, fresh water plant?
a) Vallisneria
b) Cannabis
c) Neelakurunji
d) Zoster
View Answer

Answer: a
Explanation: Vallisneria is a dioecious, submerged, fresh water aquatic plant. The male flowers cut off and come to the surface of water. Mature female flowers rise to the surface by elongation of their stalks.
advertisement

8. Pollen grains in plants that are transferred via wind are heavy and thorny.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Wind pollinated plants are small, winged, light and dusty. These pollen grains can be blown off far and wide (a ball park figure of 1000 km). Pollen grains from Pinus are found several hundred kilometers from the parent plant.

9. In ______ pollination takes place on the surface of the water.
a) Hypohydrophily
b) Hydrophylly
c) Epihydrophily
d) Ceratophyllum
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrophylly is of two types— hypohydrophily and epihydrophily. Hypohydrophily occurs below the surface of water, e.g., Zostera, Ceratophyllum. Epihydrophily takes place over the surface of water, e.g., Vallisneria.
advertisement

10. ______ underwater plant has male and female parts in the same flower.
a) Zostera
b) Ceratophyllum
c) Vallisneria
d) Maize
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceratophyllum is a fresh water plant (submerged) which bears male and female, both, flowers on the same plant. A male flower has several (30-45) stamens. The mature anthers breaks, and rises upward and dehisce occurs on the surface. The pollen grains are round, with no exine. The pollens come in contact with long and sticky stigmas for pollination.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter