Biology Questions and Answers – Food Production Strategies – Pisciculture

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Food Production Strategies – Pisciculture”.

1. Which of the following is the characteristic feature of Fin fishery?
a) Rearing of animals having fins
b) Rearing of animals living only in freshwater
c) Rearing of animals living only in marine water
d) Rearing of aquatic plants
View Answer

Answer: a
Explanation: Fin fishery is the capture, management and exploitation of aquatic animals having paired or unpaired fins. They are broadly divided into cartilaginous and bony fishes. Cartilaginous fishes occur exclusively in the sea which also contains a number of bony fishes.
advertisement

2. Which of the following is the characteristic feature of Shell fishery?
a) Rearing of fishes
b) Rearing of only bony fishes
c) Rearing of aquatic animals having an outer shell
d) Rearing of cartilaginous fishes
View Answer

Answer: c
Explanation: Shell fishery is a capture, management and exploitation of aquatic animals having an outer shell or a hard skeleton. They are of two main types- molluscs and arthropods especially crustaceans. Many of the shellfishes are also raised in aquaculture farms for higher productivity and ensured supply.

3. Management and rearing of fishes only is called as ____________
a) Aquaculture
b) Pisciculture
c) Apiculture
d) Fishery
View Answer

Answer: b
Explanation: Management and rearing of fishes only is called as Pisciculture. It further includes Mariculture and Inland fishery which is the culture of marine fishes and freshwater fishes respectively.
advertisement
advertisement

4. The management and rearing of aquatic animals is called as ____________
a) Pisciculture
b) Sericulture
c) Aquaculture
d) Fishery
View Answer

Answer: d
Explanation: The management and rearing of aquatic animals is called as Fishery. It is an establishment connected with capture, transportation, preservation, exploitation and utilisation of various types of fishes, prawns, lobsters, oysters, etc. The fishery is of two types- Fin fishery and Shell fishery.

5. Aquaculture is the management of marine fishes.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Aquaculture is the management of aquatic plants and animals which are beneficial for humans. For example, rearing of prawn, lobsters, crabs, oysters, Unio etc.
advertisement

6. Which of the following is not a marine fish?
a) Hilsa
b) Pomfret
c) Mackerel
d) Singhara
View Answer

Answer: d
Explanation: The major types of marine fish found on Indian shores are Hilsa, Sardinella, Harpodan, Stomateus, Mackerel, flying fish, Red mullet, Ribbonfish, Eel.

7. Which of the following is not an edible marine fish?
a) Salmon
b) Labeo rohita
c) Mackerel
d) Sardinella
View Answer

Answer: b
Explanation: Labeo rohita is an edible freshwater fish. The edible marine fishes are Herpadon, Pomphret, Salmon, Anguilla, Hilsa, Mackerel, Sardinella. Out of these fishes, Pomphret is the most edible fish.
advertisement

8. The practice of catching the fish only available naturally is known is __________
a) Monoculture
b) Capture fishery
c) Polyculture
d) Culture fishery
View Answer

Answer: b
Explanation: Capture fishery is the practice of only catching the fish available naturally as in large water bodies of lakes, reservoirs, tanks, etc. Marine fisheries are also captured fisheries.

9. The type of fishery practised in small water bodies is called as culture fishery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Culture fishery is the type of fishery practised in small water bodies where fish is first reared and then harvested. Culture fishery is also called as fish farming or pisciculture.
advertisement

10. Which of the following is not a freshwater fish?
a) Labeo rohita
b) Labeo calbasu
c) Mackerel
d) Clarias batrachus
View Answer

Answer: c
Explanation: Mackerel is a marine water fish. Major freshwater fishes of India are Labeo rohita, Labeo calbasu, Catla catla, Wallaga attu, Clarias batrachus, Mystus singhala etc.

11. Which of the following is not an edible freshwater fish?
a) Anguilla
b) Labeo rohita
c) Mystus singhala
d) Wallago attu
View Answer

Answer: a
Explanation: Anguilla is an edible marine water fish. The edible freshwater fishes include Labeo rohita, Labeo calbasu, Catla catla, Wallago attu, Clarias batrachus, Mystus singhala, Heteropneustes heteropneustes.

12. Which of the following is not a method of fish preservation?
a) Chilling
b) Baking
c) Canning
d) Salting
View Answer

Answer: b
Explanation: Fish tends to decay soon. Therefore, it needs to be preserved immediately after being caught. The various methods of preservation are chilling, freezing, deep freezing, salting, chemical preservation and Canning.

13. Which of the following is not the economic importance of fishes?
a) Source of food
b) Source of water
c) Good source of vitamins
d) Polishing agent
View Answer

Answer: b
Explanation: Fishes and other aquatic food animals are an important source of food. Protein and lipid content is very high in fishes. Fish and other kinds of seafood are rich in iodine and other minerals. They are also a good source of vitamins A and D. It is also used in smoothening surfaces for polishing as well as covering certain articles.

14. Which of the following product of fishes is used for clearing wines?
a) Shagreen
b) Isinglass
c) Fish flour
d) Fish oil
View Answer

Answer: b
Explanation: Isinglass is obtained from the air bladder of bony fishes and is used for clearing wine and beer. Shagreen is the skin of cartilaginous fishes with placoid scales which is used to rub the material.

15. Which of the following is a surface feeder?
a) Catla catla
b) Labeo rohita
c) Magur
d) Flying fish
View Answer

Answer: a
Explanation: On the basis of food compatibility, more than one species of fish is reared in the same pond. This technique is known as Composite farming. For example, Catla catla is a surface feeder, Labeo rohita is a column feeder and Magur is a bottom feeder, therefore they can be reared in the same pond.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter