Biology Questions and Answers – Bacterial Diseases in Humans-2

«
»

This set of Biology Interview Questions and Answers focuses on “Bacterial Diseases in Humans-2”.

1. Which of the following is the carrier of Plague bacteria?
a) Anopheles mosquito
b) Aedes aegypti
c) Xenopsylla
d) Rhinovirus
View Answer

Answer: c
Explanation: Plague spreads from rat through rat flea-Xenopsylla. They carry the pathogen Yersinia pestis. When the infected rats die, the fleas leave their body and can even bite the man and inject plague germs into his/her blood.
advertisement

2. Which of the following is not a type of plague?
a) Bubonic plague
b) Septicemic plague
c) Pneumonic plague
d) Typhi plague
View Answer

Answer: d
Explanation: Plague is of three basic forms- Bubonic plague is the most common type in which formation of buboes or swelling of lymph nodes occur in the neck and armpit regions. Septicemic plague causes the rupturing of blood vessels causing black patches on the skin and pneumonic plague is the only form of plague that can be transmitted from person to person.

3. What is the full form of BCG vaccine?
a) Bacteria Cold Gene
b) Bacillus Coded Gene
c) Bacillus Calmette–Guérin
d) Bacteria Coded-Guerin
View Answer

Answer: c
Explanation: The full form of BCG vaccine is Bacillus Calmette–Guérin. It is an attenuated vaccine. It is commonly used for the prevention of tuberculosis disease. It is generally given between birth to six months of the baby.
advertisement
advertisement

4. Leprosy disease was discovered by _________
a) Hansen
b) Karl Joseph Eberth
c) Robert Koch
d) Dr Jay Levy
View Answer

Answer: a
Explanation: Leprosy was first discovered by Hansen and that’s why it is commonly known as Hansen’s disease. Karl Joseph Eberth was the first person to discover typhoid, Robert Koch was the first person to discover tuberculosis and Dr Jay Levy’s group played an important role in the discovery of HIV.

5. Which medication is commonly given to treat Leprosy?
a) Ibuprofen
b) DDS (diamino-diphenyl sulphone)
c) Ciprofloxacin
d) Isotretinoin
View Answer

Answer: b
Explanation: DDS (diamino-diphenyl sulphone) is commonly given to patients suffering from Leprosy. Ibuprofen is used to treat inflammation, pain and fever. Ciprofloxacin is given to patients suffering from typhoid fever and Isotretinoin is an antibiotic used to treat severe form of acne.
advertisement

6. Food poisoning is commonly caused by which species of Clostridium?
a) Clostridium butyricum
b) Clostridium tetani
c) Clostridium perfringes
d) Clostridium botulinum
View Answer

Answer: d
Explanation: Clostridium botulinum commonly causes food poisoning in human beings. Clostridium tetani and Clostridium perfringes cause tetanus and gangrene respectively. Clostridium butyricum is a great prebiotic for our gut and maintains the health of our brain.

7. Exotoxins are toxins released by bacteria in the medium or into the surroundings
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Exotoxins are toxins which are released by bacteria into the surrounding medium while Endotoxins are the toxins released by the bacteria into its own body and when it bursts, then toxins enter into the medium.
advertisement

8. How many of the following diseases are caused by bacteria?

Cholera, AIDS, pneumonia, Mumps, Measles, Whooping Cough, 
typhoid, gangrene, gonorrhoea, influenza, plague, Diphtheria, 
Syphilis, Elephantiasis 

a) Five
b) Six
c) Seven
d) Eight
View Answer

Answer: c
Explanation: There are seven diseases from the box caused by bacteria-Cholera is caused by Vibrio cholerae, Pneumonia is caused by Haemophilus influenzae, whooping cough is caused by Bordetella pertussis, Typhoid is caused by Salmonella typhi, Gangrene is caused by Clostridium perfringes, Plague is caused by Yersinia pestis, Diphtheria is caused by Corynebacterium diphtheria.
advertisement

9. What is the first sign or symptom of tetanus?
a) Stiffness of neck
b) Swelling in neck
c) Paralysis
d) Numbness in fingers
View Answer

Answer: a
Explanation: Stiffness of neck is the first symptom of Tetanus. Then there is difficulty in swallowing and chewing. Subsequently, spasms of muscles of the jaw and face take place. There is severe pain. It is often fatal disease.

10. What is the full form of ATS injection?
a) Anti Tuberculosis Serum
b) Artificial Typhoid Serum
c) Anti Tetanus Serum
d) Alpha Typhoid Sebum
View Answer

Answer: c
Explanation: ATS stands for Anti Tetanus Serum injection. It should be administered within 48 hours of injury if the person has not had a tetanus shot in the past five years because Clostridium tetani enter in the blood through any wound or cut.

11. Which of the following diseases is caused by the species of Mycobacterium bacteria?
a) Typhoid and Tetanus
b) Leprosy and Tuberculosis
c) Gonorrhoea and Syphilis
d) Influenza and Leprosy
View Answer

Answer: b
Explanation: Leprosy is caused by Mycobacterium leprae bacterium and tuberculosis is caused by Mycobacterium tuberculosis bacterium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter