Biology Questions and Answers – Flowering Plants Reproduction – Properties of Pollen Grains

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flowering Plants Reproduction – Properties of Pollen Grains”.

1. What do the blue arrows indicate?
Germ pore of the pollen grain diagram
a) Sponge
b) Connective
c) Pores
d) Germ pore
View Answer

Answer: d
Explanation: It is a pore that is present on the outer wall of the pollen grain. Usually between exines. It is a pore through which the germ tube or pollen tube emerges during germination.
advertisement

2. Pollen viability is ____
a) ability to germinate
b) time taken to mature
c) dehiscence
d) senescence
View Answer

Answer: a
Explanation: Pollen viability is the period in which the pollen grain can germinate. They vary from species to species. For example, in rice and wheat the pollen viability is 30 minutes while in other plants they may last for few hours to days.

3. Pollen grains can be stored in _____
a) liquid oxygen
b) liquid hydrogen
c) liquid ozone
d) liquid nitrogen
View Answer

Answer: d
Explanation: It is possible to store pollen grains in liquid nitrogen. This means at extremely low temperatures (-196°C) in pollen banks for later use by the breeders for plant breeding programs.
advertisement
advertisement

4. _____ species produces large number of pollens.
a) Leguminosae
b) Rosacea
c) Anemophilous
d) Solanaceae
View Answer

Answer: c
Explanation: Anemophilous species produce a large number of pollens. Because of this they might float in the air and enter respiratory tracts causing allergies and respiratory disorders.

5. One of the major contributors to pollen allergy is ____
a) lawn grass
b) carrot grass
c) wheat grass
d) paddy
View Answer

Answer: b
Explanation: Pollen allergies are usually caused by plants that produce pollens in a large number. Because of this they might float in air as well causing them to enter respiratory tracts. Carrot grass, Parthenium are a major contributor to pollen allergies.
advertisement

6. Pollens are used in cosmetics.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Pollens are used in cosmetics. Especially the ones collected by bees. They are used in a variety of things like nature cure, cosmetics and food supplements. Pollens are believed to be rich in nutrients.

7. Pollen grain is also known as ______
a) microspore
b) microsporangium
c) megaspore
d) megasporangium
View Answer

Answer: a
Explanation: Pollen grain or microspore is the first cell of male gametophyte that represents immature male gametophyte. They are made light in nature to make it possible for easy transportation.
advertisement

8. Why are pollens spiny?
a) Fertilization
b) Easy pollination
c) To attach to bodies of insects
d) Appearance
View Answer

Answer: c
Explanation: Pollens are spiny because they make it easy for the pollens to attach themselves to the insects that come to suck the nectar. This makes cross pollination possible.

9. Chenopodium is a source of pollen allergy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chenopodium is a source of pollen allergy. Other examples include Amaranthus, Sorghum, Ricinus, Prosopis, Cynodon, etc. Since all these plants produce pollens at different seasons, its easy to pinpoint the pollen type and allergies it causes.
advertisement

10. Which nutrients do the pollen grains contain the most?
a) Vitamins
b) Proteins
c) Fats
d) Carbohydrates
View Answer

Answer: d
Explanation: Pollen grains are considered nutritious since they have proteins (7-26%), carbohydrates (24-48%) and fats (0.9-14.5%). They are used in multiple tablets and syrups to enhance the health in athletes and race horses.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter