Biology Questions and Answers – Inheritance Principles – Linkage and Recombination-2

«
»

This set of Biology Question Paper focuses on “Inheritance Principles – Linkage and Recombination-2”.

1. Yellow and white genes are closely linked compared to white and miniature.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yellow and white genes exhibited lower recombination frequencies compared to white and miniature. Hence, they were closely linked.
advertisement

2. Which of the following can be calculated based on crosses?
a) Linkage frequency
b) Recombination frequency
c) Genetic distance
d) Gene density
View Answer

Answer: b
Explanation: Recombination frequency is a simple measure that can be obtained by analyzing the progeny of the cross. It can then be used to determine the linkage, genetic maps, and gene density.

3. Which of the following cannot be determined from the recombination frequency?
a) Location of a gene on chromosome
b) Gene density of chromosome
c) Linkage pattern
d) Phenotype associated with a gene
View Answer

Answer: d
Explanation: Recombination frequencies provide an inside on the location of genes on the chromosome. It does not provide any information about the possible functions and hence associated phenotypes of a gene.
advertisement
advertisement

4. Genetic maps have been used widely for the Human Genome Project.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Human Genome is huge, and determining the sequence directly is difficult and impossible using current sequencing standards. Hence recombination frequencies played a crucial role in determining the locations of genes on small chunks of DNA.

5. Farther the genes on a chromosome, higher the chances of ______
a) linkage
b) recombination
c) mutation
d) replication
View Answer

Answer: b
Explanation: If the genes are farther away on a chromosome, their linkage decreases. This allows them to recombine more frequently.
advertisement

6. Genes that are tightly linked show _____ recombination
a) high
b) frequent
c) low
d) pseudo
View Answer

Answer: c
Explanation: Tightly linked genes are located very close to each other. This renders them unable to recombine frequently. Thus, they exhibit low recombination.

7. Genes that are loosely linked show ______ recombination.
a) high
b) no
c) low
d) pseudo
View Answer

Answer: a
Explanation: Loosely linked genes are located very far from each other. That allows recombining frequently. Thus, they exhibit high recombination.
advertisement

8. Who was responsible for using the knowledge of recombination frequencies to generate genetic maps?
a) Watson
b) Morgan
c) Mendel
d) Alfred
View Answer

Answer: d
Explanation: Alfred was Morgan’s student. He used the methodology of Morgan to obtain recombination frequencies of genes and thus map them on the chromosomes.

9. HGP stands for ________
a) Human Genome Project
b) Human Genome Propaganda
c) Human Gene Project
d) Human Gene Propaganda
View Answer

Answer: a
Explanation: HGP is an acronym for Human Genome Project. It was a huge initiative that achieved in successfully obtaining the human genome sequence.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all questions papers on Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter