Biology Questions and Answers – Fungal Diseases in Humans

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fungal Diseases in Humans”.

1. Which of the following genera of fungi is not responsible for causing ringworms?
a) Trichophyton
b) Microsporum
c) Epidermophyton
d) Macrosporum
View Answer

Answer: d
Explanation: Ringworms or round red or silvery type of superficial fungal infections of the skin are caused by the species of Trichophyton, Microsporum and Epidermatophyton. There are dry scaly lesions on skin, nails and scalp that cause intense itching.
advertisement

2. Which of the following is not a symptom of ringworm?
a) The appearance of dry scaly lesions
b) Very high fever
c) Itchy scalp
d) Darkening and peeling of the skin
View Answer

Answer: b
Explanation: Ringworm typically involves the appearance of dry and scaly lesions which are accompanied by intense itching. It also causes darkening, peeling and reddening of the skin.

3. The most contagious disease among the following is _________
a) Ringworm
b) Taeniasis
c) Pneumonia
d) Influenza
View Answer

Answer: a
Explanation: Ringworm is one of the most contagious diseases as it is caused by mould-like parasites that live on the outer layer of our skin. So it can be spread by direct skin-to-skin contact of the infected person.
advertisement
advertisement

4. From the following ways of transmission, how ringworm cannot be spread to different people?
a) Hugging an infected person
b) Shaking hands with an infected person
c) Seeing an infected person
d) Sharing the comb of an infected person
View Answer

Answer: c
Explanation: Ringworm cannot be spread by just seeing the infected person. Direct skin-to-skin contact is necessary for the transmission of this disease. The common sources of infection are soil and towels, clothes, combs, etc. of infected persons.

5. Which of the following fungus is responsible for Athlete’s foot?
a) Trichophyton rubrum
b) Trichophyton mentagrophytes
c) Epidermophyton floccosum
d) Epidermophyton cruris
View Answer

Answer: a
Explanation: Trichophyton rubrum is responsible for causing the Athlete’s foot. Trichophyton mentagrophytes cause the ringworm of body and beard. Epidermophyton floccosum and Epidermophyton cruris cause Tinea cruris or Jock Itch.
advertisement

6. Which of the following conditions aggravate the fungal diseases?
a) Heat and moisture
b) Cold and dry
c) Humid and Cold
d) Scorching heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat and moisture conditions promote the growth of the fungi. It also makes them thrive in skin folds such as those in the groin or between the toes.

7. Which of the following fungi does not cause Tinea capitis?
a) Trichophyton tonsurans
b) Trichophyton violaceum
c) Microsporum andoninii
d) Trichophyton rubrum
View Answer

Answer: d
Explanation: Trichophyton tonsurans, Trichophyton violaceum and Microsporum andoninii are responsible for causing ringworm of the scalp (Tinea capitis). Trichophyton rubrum causes Athlete’s foot or Tinea pedis.
advertisement

8. Which of the following ringworm is also called Tinea barbae?
a) Ringworm of Scalp
b) Ringworm of Beard
c) Ringworm of Body
d) Ringworm of Groin
View Answer

Answer: b
Explanation: Tinea barbae is also called as ringworm of beard. Ringworms of Scalp, Body and Groin are called as Tinea capitis, Tinea corporis and Tinea cruris.

9. Microsporum genera of fungi cause ringworm of skin and nails.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Microsporum genera of fungi cause ringworm of skin and hair. Trichophyton genera cause ringworm of skin, hair and nails. Epidermophyton genera cause ringworm of skin and nails.
advertisement

10. Which of the following diseases does not spread by fomite transmission?
a) AIDS
b) Common cold
c) Ringworm
d) Influenza
View Answer

Answer: a
Explanation: Fomite transmission refers to the transmission of infectious diseases by objects. Common cold, Ringworm and influenza are object borne diseases meaning that the transmission of these diseases takes place by the pathogens left on the objects.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter