Biology Questions and Answers – Microbes in Production of Biogas

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Microbes in Production of Biogas”.

1. Which of the following gases is not included in biogas?
a) CH4
b) H2S
c) CO2
d) H2O
View Answer

Answer: d
Explanation: Certain bacteria produce a mixture of gases such as methane, hydrogen sulphide and carbon dioxide. These gases form biogas and can be used as a source of energy as it is inflammable.
advertisement

2. On which medium do certain bacteria grow to produce biogas?
a) Lignin
b) Cellulose
c) Chitin
d) Cheese
View Answer

Answer: b
Explanation: Certain bacteria which produce biogas like the methanogens particularly grow anaerobically on cellulosic material to produce large amounts of methane with carbon dioxide and hydrogen.

3. What do we collectively call the biogas producing bacteria?
a) Archaebacteria
b) Cyanobacteria
c) Eubacteria
d) Methanogens
View Answer

Answer: d
Explanation: The biogas producing bacteria are collectively known as methanogens and one such common bacterium is Methanobacterium. These bacteria are commonly found in the anaerobic sludge during the sewage treatment and also in the rumen of cattle.
advertisement
advertisement

4. In rumen of cattle, methanogens help in the breakdown of cellulose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A lot of cellulosic material is present in the food of cattle. In the rumen, these bacteria help in the breakdown of cellulose and play an important role in the nutrition of cattle.

5. On which of the following factors does the type of gas produced depend?
a) Substrate
b) Cofactors
c) Catalysts
d) Product
View Answer

Answer: a
Explanation: The type of gas produced depends upon the microbes and the organic substrates they utilise. For example, in the fermentation of dough, cheese making and production of beverages, the main gas produced is CO2.
advertisement

6. Which of the following gas is produced using dung of cattle?
a) Greenhouse gas
b) Nitrous gas
c) Gobar gas
d) Water-gas
View Answer

Answer: c
Explanation: The excreta or dung of the cattle, commonly called gobar is rich in methanogens. Therefore, dung can be used for the generation of biogas, commonly called gobar gas.

7. What is the height of the concrete tank used in biogas plant?
a) 10-15 metres
b) 15-20 metres
c) 10-15 feet
d) 15-20 feet
View Answer

Answer: c
Explanation: The biogas plant consists of a concrete tank which is 10-15 feet deep and in which bio-wastes are collected and a slurry of dung is fed.
advertisement

8. Which of the following is not true for a biogas plant?
a) The floating cover is placed over slurry
b) Biogas plant does not have an outlet
c) The slurry is removed and may be used as a fertiliser
d) The concrete tank is 10-15 feet deep
View Answer

Answer: b
Explanation: The biogas plant has a 10-15 feet deep concrete tank. A floating cover is placed over slurry which keeps on rising as the gas is produced in the tank due to the microbial activity. The biogas plant has an outlet, which is connected to a pipe to supply biogas to nearby houses. Also, the slurry can be removed and may be used as a fertiliser.

9. Biogas plants are more often built in urban areas.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cattle dung is available in large quantities in rural areas where cattle are used for a variety of purposes. So biogas plants are more often built in rural areas. The biogas is used for cooking and lighting.
advertisement

10. What is the full form of IARI?
a) Indian Ayurveda research institute
b) Indian aeronautical research institute
c) Indian aerospace research institute
d) Indian agricultural research institute
View Answer

Answer: d
Explanation: IARI stands for Indian agricultural research institute. It is located in New Delhi. This institute made the production of biogas at a very large scale possible by generating appropriate technologies for the production of biogas.

11. What is incorrectly marked in the following figure?
Slurry diagram
a) Slurry
b) Dung water
c) Gas holder
d) Digester
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct labelling of the biogas plant is shown in the following figure.
Biogas plant diagram
Methane accounts for about 50-70% of the biogas, Carbon-dioxide consists of about 30-40% and the rest of the gases like Hydrogen and hydrogen disulphide consists of only 10 % of the biogas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter