Biology Questions and Answers – Poultry Farm Management

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Poultry Farm Management”.

1. Which of the following is not typically included in Poultry farming?
a) Cow
b) Chicken
c) Duck
d) Turkey
View Answer

Answer: a
Explanation: Poultry is the class of domesticated fowl used for food or for their eggs. They typically include chicken and ducks, and sometimes turkey and geese. The word poultry is often used to refer to the meat of only these birds but in a more general sense, it may refer to the meat of other birds too.
advertisement

2. Which of the following is not an important component of poultry farm management?
a) Disease-free breed
b) Proper food
c) Dirty conditions
d) Safe farm conditions
View Answer

Answer: c
Explanation: Selection of disease-free and suitable breeds, proper and safe farm conditions, proper food and water, proper hygiene and health care are important components of poultry farm management.

3. What is a domestic fowl?
a) It lives in a particular region
b) It is a foreign breed
c) A bird kept for obtaining meat and eggs
d) A specific bird kept for breeding purposes only
View Answer

Answer: c
Explanation: Domestic fowl constitutes a major poultry bird as 90% of poultry farming is connected with rearing, breeding and management of Domestic fowl which is used for obtaining meat and eggs.
advertisement
advertisement

4. Poultry birds which are exclusively grown for meat are called ___________
a) layers
b) cockerel
c) rooster
d) broilers
View Answer

Answer: d
Explanation: Poultry birds which are exclusively grown for meat are called broilers. Layers are female fowls raised for egg production. A cockerel is young male fowl. Rooster is the mature male fowl.

5. In pen mating, several males are kept in the company of a large flock of females.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In pen mating, 10-50 hens and one cock are kept in small enclosures called pens. In flock mating, several males are kept in the company of a large flock of females.
advertisement

6. Which of the following is not a characteristic feature of a broiler?
a) Generally, they are females
b) Sold in fresh or frozen form
c) Grown for 6-7 weeks
d) Also called as table birds
View Answer

Answer: a
Explanation: Broilers are also called as Table birds. They are quick growing birds which are generally males but can also be a female. They are grown for 6-7 weeks when they attain a weight of 1.5-2 kg. Broilers are sold in fresh or frozen form after removal of feathers, head and feet.

7. Which of the following is not a characteristic feature of Layers?
a) Females having a high rate of egg production
b) They are never vaccinated
c) Birds are given a fresh balanced diet
d) The best layers belong to White Leghorn
View Answer

Answer: b
Explanation: Layers are females which have a high rate of egg production. Birds are always vaccinated. They are debeaked twice. Birds are always given fresh balanced diet. Females start laying eggs in about 22 weeks. The best layers belong to White Leghorn.
advertisement

8. Usually, females of dual-purpose breeds are raised as broilers while the males are raised as layers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dual purpose breeds are the breeds which are raised both as broilers as well as layers. Usually, males of dual-purpose breeds are raised as broilers while the females are raised as layers.

9. Which of the following is not obtained by eating eggs?
a) Protein
b) Lipid
c) Carbohydrate
d) Alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: Egg contains 12.9% of protein. It contains 11.5% of lipids which is mostly found in the egg yolk. It contains 0.2-0.7% of carbohydrates. Egg contains almost all minerals and vitamins.
advertisement

10. The following diagram represents which of the following chicken?
White leghorn poultry bird diagram
a) White Plymouth Rock
b) White leghorn
c) White Cornish
d) Hubbard
View Answer

Answer: b
Explanation: The given figure represents White leghorn. It is the most common poultry bird with an average egg output of 250 per annum. The best layers belong to white leghorn.

11. Which of the following is an Indian breed of Poultry?
a) Busra
b) White leghorn
c) Australorp
d) Plymouth Rock
View Answer

Answer: a
Explanation: Busra is an Indian breed of Poultry. Other examples include Ghagus, Aseel, Chittagong, Cochin, Brahma, Kadaknath. White Leghorn, Australorp and Plymouth Rock are Mediterranean, British and American breeds respectively.

12. Which of the following is not an exotic breed reared in India?
a) Rhode Island Red
b) White leghorn
c) Plymouth Rock
d) Ghagus
View Answer

Answer: d
Explanation: Presently, in India, about 80% of the chicken are reared from three exotic breeds-Rhode Island Red, White leghorn (for eggs) and Plymouth Rock (for broilers). Crosses have been made between exotic and indigenous breeds in order to increase immunity against diseases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter