Biology Questions and Answers – Population Attributes – 1

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Population Attributes – 1”.

1. What is a group of individuals belonging to the same species called?
a) Community
b) Population
c) Order
d) Family
View Answer

Answer: b
Explanation: The population is the level of the organization after an organism. Various organisms come together and start residing at the same place known as population. It has organisms of the same species.
advertisement

2. To which species do human beings belong?
a) Homo sapiens
b) Homo erectus
c) Homo neanderthalenis
d) Homo habilis
View Answer

Answer: a
Explanation: Humans belong to the species of Homo habilis. It lived approximately between 2.1-2.4 and 1.5 million years ago. It is an archaic species that lived in the early Pleistocene. Today’s human species is called Homo sapiens.

3. What is the changing nature of the population called?
a) Discovery
b) Dynamics of population
c) Demography
d) Democracy
View Answer

Answer: b
Explanation: The human population is dynamic. Thus the changing nature of the human population is called the dynamics of the human population. The dynamic studies include the size and age composition of the human population.
advertisement
advertisement

4. Which one of the following indicates the study of quantitative and statistical aspects of the human population?
a) Dynamic of population
b) Democracy
c) Census
d) Demography
View Answer

Answer: d
Explanation: The demography is the study of quantitative and statistical aspects of the human population. The study of statistics such as deaths, births, income, incidences of various diseases is included. This study tells about the changing structure of the human population.

5. Who firstly used the term ‘demography’?
a) Darwin
b) Miller
c) Guillard
d) Louis Pasteur
View Answer

Answer: c
Explanation: The term ‘demography’ was first used by Achille Guillard in 1855. It is the study of quantitative and statistical (deaths, births, income, incidences of various diseases) aspects of the human population. It is useful for bio-anthropological investigations.
advertisement

6. What does population density mean?
a) The number of animals and plants present in a given area
b) The number of individuals in a unit area in a unit time
c) The concentration of human population
d) The number of animals and plants present in a given area
View Answer

Answer: b
Explanation: The population density tells about the number of individuals in a unit area at a specific time. It is a geographical term. Countries with high population density are said to be over-populated.

7. Which among the following options fall under the category of pre-reproductive age?
a) 15-19 years
b) 25-30 years
c) 50-60 years
d) 0-14 years
View Answer

Answer: d
Explanation: The pre-reproductive age is 0-14 years. It is the age before puberty. It is the age before females become fertile and can carry children.
advertisement

8. Which among the following options fall under the category of reproductive age?
a) 23-54 years
b) 0-14 years
c) 15-49 years
d) 50-70 years
View Answer

Answer: c
Explanation: The age individuals of 15-49 years are considered as the reproductive age group. It is the age group in which females become fertile and have the child-bearing capacity.

9. Which among the following options fall under the category of post-reproductive age?
a) 23-54 years
b) 0-14 years
c) 15-19 years
d) 50 years and above
View Answer

Answer: d
Explanation: The individuals above 50 years fall under the category of post-reproductive age. These are the years during which female fertility declines and have fewer chances of bearing children.
advertisement

10. What is the population having a large number of individuals in pre-reproductive age called?
a) Reproductive population
b) Steady population
c) Growing population
d) Declining population
View Answer

Answer: c
Explanation: The population having a large number of individuals in the pre-reproductive age is called a growing population. It is so-called because fertile females can give rise to more children thus increasing the population.

11. What is the population having a large number of individuals in a post-reproductive age called?
a) Growing population
b) Declining population
c) Steady population
d) Reproductive population
View Answer

Answer: b
Explanation: The population has a large number of individuals in a post-reproductive age is called a declining population. It is so-called because there will be fewer births and more deaths thus indicating negative population growth.

12. What is the population having the same number of individuals in the pre-reproductive post-reproductive age called?
a) Growing population
b) Reproductive population
c) Steady population
d) Declining population
View Answer

Answer: c
Explanation: The population has the same number of individuals in the pre-reproductive post-reproductive age is called a steady population. It is the population in which the birth rate is approximately equal to the death rate.
Find the population having same number of individuals from the given diagram

13. What does the following diagram indicate?
a) Declining population
b) Expanding population
c) Steady population
d) Reproductive isolation
View Answer

Answer: b
Explanation: The following pyramid indicates the expanding population. It is a triangular age pyramid in which the individuals in pre-reproductive age are more, moderate in reproductive age while fewer individuals are present in post-reproductive age.
Expanding population diagram

14. What does the following diagram indicate?
a) Declining population
b) Expanding population
c) Reproductive isolation
d) Steady population
View Answer

Answer: d
Explanation: The following pyramid indicates a steady population. It is a bell-shaped pyramid in which the individuals in pre-reproductive and reproductive age are almost equal while fewer individuals are present in post-reproductive age.
Steady population diagram

15. What does the following diagram indicate?
a) Declining population
b) Reproductive isolation
c) Steady population
d) Expanding population
View Answer

Answer: a
Explanation: The above pyramid indicates that it is a declining population. It is an urn-shaped pyramid in which more number of individuals is present in reproductive age as compared to pre-reproductive age. It indicates the negative growth of the population.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter