Biology Questions and Answers – Environmental Issues – Greenhouse Effect and Global Warming

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Environmental Issues – Greenhouse Effect and Global Warming”.

1. From which phenomenon is the term ‘Greenhouse effect’ derived?
a) That occurs in a boathouse
b) That occurs in a greenhouse
c) That occurs in a blue house
d) That occurs in a house
View Answer

Answer: b
Explanation: A greenhouse, also called a glasshouse is a building made of transparent material, in which plants such as flowers and vegetables requiring regulated climatic conditions are grown. The word greenhouse gives rise to the term ‘Greenhouse effect’.
advertisement

2. What is a small glasshouse used for growing plants especially during winter called?
a) Greenhouse
b) Lakehouse
c) Boathouse
d) Treehouse
View Answer

Answer: a
Explanation: A building made of transparent material, in which plants requiring regulated climatic conditions are grown is called a greenhouse. In this, the plants are grown especially during winters.

3. In a greenhouse the glass panel lets the light in, but what is not escaped?
a) Light
b) Heat
c) Energy
d) Air
View Answer

Answer: b
Explanation: A greenhouse is a building made of transparent material in which plants requiring regulated climatic conditions are grown. It has a glass panel that allows the entry of light but does not allow the departure of light.
advertisement
advertisement

4. What helps in warming the greenhouse?
a) Light
b) Energy
c) Plants
d) Heat
View Answer

Answer: d
Explanation: The plants such as flowers and vegetables requiring regulated climatic conditions are grown in a greenhouse that is made up of transparent material. The heat is not allowed to escape out from the greenhouse that warms the internal environment.

5. Which naturally occurring phenomenon is responsible for heating of Earth’s surface and atmosphere?
a) Eutrophication
b) Bio-magnification
c) Greenhouse effect
d) Cooking
View Answer

Answer: c
Explanation: The naturally occurring phenomenon is responsible for heating of Earth’s surface and atmosphere due to the radiation from a planet’s atmosphere is called the greenhouse effect. It makes the atmosphere of Earth comfortable to live.
advertisement

6. Which gases are commonly known as greenhouse gases?
a) Nitrogen
b) Carbon dioxide
c) Chlorine
d) Oxygen
View Answer

Answer: b
Explanation: The gases that lead to the heating of Earth’s surface and atmosphere due to the radiation from a planet’s atmosphere are known as greenhouse gases. They are responsible for the greenhouse effect. Some gases such as carbon dioxide, methane, nitrous oxide, etc.

7. The given diagram shows the contribution of greenhouse gases. Which gas contributes maximum to the greenhouse effect?
Find the maximum to the greenhouse effect from the given diagram
a) Methane
b) CFC
c) Nitrous oxide
d) Carbon dioxide
View Answer

Answer: d
Explanation: The gases that lead to the heating of Earth’s surface and atmosphere due to the radiation from a planet’s atmosphere are known as greenhouse gases. They are responsible for the greenhouse effect. According to the given diagram, carbon dioxide contributes maximum to the greenhouse effect.
advertisement

8. The given diagram shows the contribution of greenhouse gases. Which gas contributes a minimum to the greenhouse effect?
Find the minimum to the greenhouse effect from the given diagram
a) Methane
b) CFC
c) Nitrous oxide
d) Carbon dioxide
View Answer

Answer: c
Explanation: The greenhouse gases are those that lead to the heating of Earth’s surface and atmosphere due to the radiation from a planet’s atmosphere and are responsible for the greenhouse effect. According to the given diagram, nitrous oxide contributes a minimum to the greenhouse effect.

9. What does the increase in the level of greenhouse gases lead to?
a) No change in ecosystem cycles
b) Proper plant growth
c) Proper rainfall
d) Global warming
View Answer

Answer: d
Explanation: Global warming is the phenomenon occurring due to an increase in the level of greenhouse gases. This leads to considerable heating and an increase in temperature of Earth leading to deleterious changes in the environment. This causes odd climatic changes.
advertisement

10. Which one of the following ways can be used to control global warming?
a) Increasing deforestation
b) Reducing efficiency of energy usage
c) Reducing the use of fossil fuel
d) Increasing the growth of human population
View Answer

Answer: c
Explanation: The phenomenon occurring due to an increase in the level of greenhouse gases is known as global warming. This leads to an increase in Earth’s temperature and leading to deleterious changes in the environment. This can be controlled by reducing the use of fossil fuels.

11. Which one of the following ways can be used to control global warming?
a) Increasing the growth of human population
b) Planting trees
c) Increasing the use of fossil fuel
d) Increasing deforestation
View Answer

Answer: b
Explanation: The increase in temperature of Earth due to an increase in the level of greenhouse gases is known as global warming. This leads to various changes in the environment. This can be controlled by planting trees and afforestation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter