Biology Questions and Answers – Controlled Breeding Experiments

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Controlled Breeding Experiments”.

1. Which of the following is not related to Cross-breeding?
a) Undesirable qualities of two breeds are combined
b) Progeny used for commercial production
c) Mating between superior animals of different breeds
d) It is done to develop new stable breeds
View Answer

Answer: a
Explanation: Cross-breeding is the mating between superior animals of different breeds for raising new breeds or improving new breeds. Cross-breeding allows the desirable qualities of two different breeds to be combined. The progeny may also be used for commercial production. It is also done to develop new stable breeds.
advertisement

2. Hisardale is a new breed of sheep developed in __________
a) Gujarat
b) Punjab
c) Madhya Pradesh
d) Rajasthan
View Answer

Answer: b
Explanation: Hisardale is a new breed of sheep developed in Punjab by crossing Bikaneri ewes and Marino rams. It is an example of Cross-breeding where breeds are subjected to some form of inbreeding and selection to develop new stable breeds that may be superior to the existing breeds.

3. Mule is an example of ________
a) out-crossing
b) inbreeding
c) cross-breeding
d) interspecific hybridisation
View Answer

Answer: d
Explanation: Mule is an example of Interspecific hybridisation, where male and female animals of two different species are mated. Mule is produced by the cross of a Female horse and a male donkey. It is considered to be of considerable economic value.
advertisement
advertisement

4. How are controlled breeding experiments carried out?
a) Inbreeding
b) Interspecific hybridisation
c) Artificial insemination
d) Out-crossing
View Answer

Answer: c
Explanation: Controlled breeding experiments are carried out using artificial insemination. The semen is collected from the male that is chosen as a parent and is injected into the reproductive tract of the selected female by the breeder.

5. Artificial insemination is usually used instead of natural mating.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Artificial insemination is usually used instead of natural mating because it can be carried out at anytime and anywhere. It is the most hygienic and economical technique with the provision of keeping males in protected places with environment most suitable to them.
advertisement

6. Which of the following is not related to artificial insemination?
a) Semen can only be stored in hot water
b) Semen can be transported in a frozen form
c) Semen can be used immediately
d) Semen can be stored and kept for later use
View Answer

Answer: a
Explanation: In artificial insemination, the semen may be used immediately or can be frozen and used at a later date. It can also be transported in a frozen form to where the female is housed. In this way, desirable matings are carried out.

7. MOET stands for ____________
a) Multiple Ovules Embedded Transfer technology
b) Multiple Ovulation Embryo Transfer
c) Many Ovules and Embryos Transfer technology
d) Multiple Ovulation Embryo Transfer Technology
View Answer

Answer: d
Explanation: MOET stands for Multiple Ovulation Embryo Transfer Technology. Often the success rate of crossing mature male and female animals is fairly low even though artificial insemination is carried out. To improve the chances of a successful production of hybrids, MOET is one of the programmes for herd improvement.
advertisement

8. Which of the following is not related to MOET?
a) The cow is administered with FSH like activities
b) Cows produce 6-8 eggs
c) The animal is mated with a normal bull
d) The animal is artificially inseminated
View Answer

Answer: c
Explanation: In MOET, a cow is administered hormones, with FSH like activity, to induce follicular maturation and superovulation-instead of one egg, which they normally yield per cycle, they produce 6-8 eggs. The animal is either mated with an elite bull or is artificially inseminated.

9. In the MOET technique, fertilised eggs are surgically removed from the cow.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In MOET, the fertilised eggs at 8-32 cells stage, are recovered non-surgically and transferred to surrogate mothers. The genetic mother is now available for another round of superovulation.
advertisement

10. How has the herd size of cattle been successfully increased?
a) Breeding normal cows
b) Breeding diseased cows
c) Breeding high milk-yielding bulls
d) Breeding high-quality meat-yielding bulls
View Answer

Answer: d
Explanation: High milk-yielding breeds of females and high quality (lean meat with less lipid) meat- yielding bulls have been bred successfully to increase herd size of cattle in a short time. MOET technology has been demonstrated for cattle, sheep, rabbits, buffaloes, mares, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter