Biology Questions and Answers – The Female Reproductive System

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Female Reproductive System”.

1. The primary sex organ of female reproductive system is ______
a) fallopian tubes
b) ovaries
c) uterus
d) cervix
View Answer

Answer: b
Explanation: Ovaries are the primary female sex organs that produce the female gamete (ovum) and several steroid hormones (ovarian hormones). Each ovary is almond shaped, solid, greyish-pink in color.
advertisement

2. The ovaries are suspended by _______
a) fallopian tubes
b) ovarian walls
c) ligaments
d) mesovarium
View Answer

Answer: d
Explanation: The ovaries are located one on each side of the lower abdomen, near the kidney of its side. It is suspended from the dorsal body wall by a mesentery, called mesovarium.

3. Outermost layer of ovary is made up of ________
a) simple cuboidal cells
b) stereocilia
c) stroma
d) cilia
View Answer

Answer: a
Explanation: Ovarian or germinal epithelium is the outermost layer of ovary formed of simple cuboidal cells. It is actually modified visceral peritoneum.
advertisement
advertisement

4. Stroma consists of an outer ovarian ________ and inner ovarian ________
a) medulla, cortex
b) cortex, medulla
c) tunica albuginea, stroma
d) stroma, stroma
View Answer

Answer: b
Explanation: Each ovary is a solid structure consisting of ovarian epithelium, tunica albuginea, ovarian cortex and stroma. Stroma consists of an outer ovarian cortex and inner ovarian medulla.

5. The ovarian ______ has a white body or corpus albicans.
a) cortex
b) medulla
c) antrum
d) luteum
View Answer

Answer: a
Explanation: The ovarian cortex has a white body or corpus albicans. It represents the degenerating corpus luteum. Corpus Luteum secretes the hormone. Progesterone during pregnancy, and the hormone relaxin towards the end of pregnancy.
advertisement

6. Ovarian Medulla contains many rounded or oval bodies, called _______
a) corpus luteum
b) ovarian follicles
c) corpus albicans
d) antrum
View Answer

Answer: b
Explanation: Ovarian Medulla contains many rounded or oval bodies, called ovarian follicles in various stages of development. Each follicle contains a large ovum surrounded by many layers of follicle cells. The follicle cells of a maturing follicle secret oestrogens into the blood.

7. Fallopian tubes are also called as _______
a) oviducts
b) follicles
c) fimbriae
d) luteum
View Answer

Answer: a
Explanation: Fallopian tubes are also called as oviducts. Each fallopian tube is about 10-12 cm long and extends from the periphery of each ovary to the uterus the part closer to the ovary is the funnel-shaped infundibulum.
advertisement

8. The opening of the infundibulum into the body cavity is called ______
a) isthmus
b) ampulla
c) ostium
d) thalamus
View Answer

Answer: c
Explanation: The opening of the infundibulum into the body cavity is called ostium. The edges of the infundibulum possess motile, finger-like projections called fimbriae, which help in collection of the ovum after ovulation.

9. The last part of oviduct is called _________
a) isthmus
b) ampulla
c) ostium
d) thalamus
View Answer

Answer: a
Explanation: The infundibulum leads to a long, wider, thin walled part of the oviduct called ampulla. The last part of the oviduct, isthmus has a narrow lumen, short and thick walled and it joins the uterus.
advertisement

10. Fertilization occurs in the oviduct.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Fertilization of the ovum takes place in the upper portion of the fallopian tube. The fallopian tubes convey the ovum from the ovary to the uterus.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter