Biology Questions and Answers – Biodiversity Conservation

«
»

This set of Biology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Biodiversity Conservation”.

1. What is an important reason for the conservation of natural resources?
a) Disturb the ecological balance
b) Preserve the biological diversity
c) Disruption of quality of the environment
d) Hampering the biological species
View Answer

Answer: b
Explanation: The materials or substances occurring in nature that exist without the actions of humankind are known as natural resources. The conservation of natural resources is important for the preservation of natural, biological diversity.
advertisement

2. For what reason is the conservation of natural resources important?
a) Maintaining the ecological processes
b) Disturbing the ecological balance
c) Extinction of biological species
d) Disruption of quality of the environment
View Answer

Answer: a
Explanation: The materials or substances (biotic and abiotic) occurring naturally and without the actions of humankind are known as natural resources. The conservation of natural resources is important for the preservation of biological diversity and maintaining ecological processes.

3. What is the correct full form of IUCN?
a) International Union for Conservation of Nuts
b) International Union for Conservation of Nature
c) International Union for Conservation of Natural habitat
d) International Union for Conservation of Numbers
View Answer

Answer: b
Explanation: International Union for Conservation of Nature (IUCN) was founded on 5 October 1948 in France by Julian Huxley. It is working in the field of conservation of nature and sustainable use of natural resources.
advertisement
advertisement

4. What are the species called whose number of individuals is greatly reduced to a critical level?
a) Indeterminate
b) Rare
c) Vulnerable
d) Endangered
View Answer

Answer: d
Explanation: Those species whose number of individuals is greatly reduced to a critical level and are at a high risk of extinction in the wild are known as endangered species. Some examples of endangered species are Brown spider monkey, Bengal tiger, Ganga river dolphin, Indian Rhino, Black buck, etc.

5. What are the species called whose number of individuals is greatly reduced recently and is decreasing continuously?
a) Endangered
b) Rare
c) Vulnerable
d) Indeterminate
View Answer

Answer: c
Explanation: Those species whose number of individuals is greatly reduced recently and is decreasing continuously and are at a high risk of endangerment in the wild are known as vulnerable species. Some examples of vulnerable species are Barasingha, Nilgiri Langur, Yak, Olive Ridley Turtle, Sloth bear, etc.
advertisement

6. What are the species called whose members are few and live in a small geographical area called?
a) Endangered
b) Rare
c) Indeterminate
d) Vulnerable
View Answer

Answer: b
Explanation: Those species called whose members are few and live in a small geographical area and are very uncommon, scarce, or infrequently encountered are known as rare species. Some examples of rare species are Malabar Giant Squirrel, Gee’s Golden Langur, Dugong, Indian Giant Flying Squirrel, etc.

7. What are the species called whose members are in danger of extinction but the reason is unknown called?
a) Endangered
b) Vulnerable
c) Rare
d) Indeterminate
View Answer

Answer: d
Explanation: The species called whose members are in danger of extinction but the reason is unknown, no enough information is available to decide their true nature are called indeterminate species. Some examples of intermediate species are Short-eared rabbit of Sumatra, Three-banded armadillo of Brazil, Rhinoceros, etc.
advertisement

8. Which utilitarian states that humans derive countless direct economic benefits from nature?
a) Big utilitarian
b) Broadly utilitarian
c) Narrowly utilitarian
d) Small utilitarian
View Answer

Answer: c
Explanation: The humans derive countless direct economic benefits from nature is stated by the narrowly utilitarian argument. All the world commercial things provided to us by forests are included in this. It usually deals with the benefit of humans.

9. How many species of plants contribute to the traditional medicines used by native peoples around the world?
a) 2,500
b) 2,000
c) 5,000
d) 25,000
View Answer

Answer: d
Explanation: The species of plants contribute to the traditional medicines used by native peoples around the world are approximately 25,000. Some examples of traditional plants used for medicinal purposes are ginger, garlic, chamomile, tulsi, etc.
advertisement

10. How many species of plants are used for the production of the drugs currently sold in the market worldwide?
a) 2 %
b) 35 %
c) 25 %
d) 5 %
View Answer

Answer: c
Explanation: Almost 25 percent of plant species are used for the production of the drugs currently sold in the market worldwide. Some plants used for the production of drugs are camphor tree, coca plant, poppy, turmeric, etc.

11. Which utilitarian states that biodiversity is important for many ecosystem services that nature provides?
a) Narrowly utilitarian
b) Broadly utilitarian
c) Big utilitarian
d) Small utilitarian
View Answer

Answer: b
Explanation: The biodiversity is important for many ecosystem services that nature provides is stated by the broadly utilitarian argument. It involves the conservation of biodiversity by humans because it is their moral responsibility and they derive many benefits from nature.

12. What is exploring molecular, genetic, and species-level diversity for products of economic importance called?
a) Biopiracy
b) Biofuel
c) Bioprospecting
d) Biodiversity
View Answer

Answer: c
Explanation: Exploring molecular, genetic, and species-level diversity or the search for plant and animal species for products of economic importance such as medicinal drugs and other commercially valuable compounds is known as bioprospecting. The compounds explored are used in various fields such as academic, agriculture, bioremediation, pharmaceuticals, nanotechnology, industrial purposes, etc.

13. What percent of the total oxygen in the Earth’s atmosphere is released by the Amazon forest?
a) 50 %
b) 20 %
c) 40 %
d) 2 %
View Answer

Answer: b
Explanation: The Amazon rainforest is the world’s largest tropical rainforest and is also known as the Amazon Jungle or Amazonia. Approximately 20 percent of the total oxygen in the Earth’s atmosphere is released by the Amazon forest by the process of photosynthesis.

14. Which one of the following is an example of conservation?
a) No use of natural resources
b) The wise use of natural resources
c) Excess use of natural resources
d) Complete use of natural resources
View Answer

Answer: d
Explanation: The materials or substances occurring in nature that exist without the actions of humankind are known as natural resources. These resources can be conserved by using them wisely.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Biology – Class 12.

To practice all areas of Biology, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter